Illustrasjon: Tarkett
Publisert: 10.06.2024 

Tarkett tar neste skritt mot fullt sirkulære gulv

I mars 2024 lanserte Tarkett en ny homogen vinylgulvskolleksjon, iQ Loop, laget av minst 65 prosent post-use materiale. Det betyr en halvering av CO2-utslipp* sammenlignet med øvrige iQ-gulv fra Tarkett, som allerede har markedets laveste CO2-avtrykk. Samtidig med produktlanseringen presenteres konseptet Join the Loop, en oppfordring til eiendomsbesittere, entreprenører og gulvleggere om å resirkulere mer materiale, både gjennom avfallsgjenvinning og fjerning av gulv.

For Tarkett er arbeidet med å minimere miljøpåvirkningen helt sentralt. Derfor var spørsmålet om hvor stor andel resirkulert råvare et produkt kan bestå av en selvfølge. Konklusjonen ble 65–70 prosent, hvis man fortsatt skal kunne ha kontroll på gulvets design. Utviklingsarbeidet startet med målsettingen om å skape et nytt produkt av alt iQ-materiale – uavhengig av farge – som sendes tilbake for resirkulering til Tarketts fabrikk og resirkuleringsanlegg
i Sverige.

Stort potensiale for å resirkulere mer

Neste spørsmål ble tilgangen på materiale. Tarkett anslår at bare 30 prosent av installasjonskapp kommer tilbake for resirkulering i dag. For å øke dette tallet kreves samarbeid mellom flere aktører. Eiendomsbesittere og arkitekter må beskrive resirkulering, gulvleggere må tilslutte seg ReStart® for å samle inn installasjons-kappet, og gulvleggere og entreprenører må kontakte Tarkett når et gulv skal rives ut.

– Tarkett håper at konseptet Join the Loop skal få flere til å  resirkulere i stedet for å sende materialer til forbrenning eller  deponi. Som en motivasjon vil produktet iQ Loop primært tilbys kunder som bidrar gjennom ReStart®. Mange snakker om resirkulering, men det er forskjell på materialer som kan resirkuleres og materialer som faktisk resirkuleres. Det er også forskjell på materialer som i resirkuleringen nedgraderes til andre produkter, og materiale som resirkuleres til et likeverdig gulvprodukt, sier Per Olaf Øxseth, administrerende direktør i Tarkett.

Etablert innsamlingssystem

iQ Loop ville ikke vært mulig uten innsamlingssystemet ReStart®, som bidrar til å føre produkter fra lineær til sirkulær økonomi. Gjennom ReStart® sendes innsamlingsposer ut, som deretter blir gratis hentet og transportert til anlegget i Ronneby, Sverige. Dette avgjørende samarbeidet mellom Tarkett og kundene ble inspirasjonen til kolleksjonens navn; iQ Loop.

Samarbeid med Note (design studio)

Siden materialet består av en så stor andel resirkulert råvare i ulike farger som blandes, blir resultatet grått. Kolleksjonen iQ Loop er utviklet i nært samarbeid mellom Tarkett og det svenske designstudioet Note. De har tidligere designet Tarketts fargerike vinylgulvkolleksjon iQ Surface. Det var først uvant for Note å jobbe utelukkende med fargen grå.

– Vi jobber gjerne med sterke farger. Hvis vi bruker grått, er det  vanligvis i materialer der fargen forekommer naturlig, så det  føltes først begrensende å bare jobbe med grått. Men de strenge  kriteriene ble snart en kreativ ressurs, og vi kunne fordype oss og  arbeide fokusert men bredt innenfor det grå spekteret. Det er et veldig spesielt prosjekt for oss å være en del av, da resultatet av prosjektet er noe mer enn bare produktet, at det er bærekraftig gjennom så mange ledd, sier Charlotte Ackemar, produktdesigner hos Note.

Kolleksjonen iQ Loop består av sju varme, kalde og nøytrale grå nyanser som er skapt for å fungere i alle atmosfærer og enkelt kan kombineres både med hverandre og med and iQ-kolleksjoner.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring