Publisert
25.mai.2018

Stor interesse for mer kunnskap om bærekraftig bygg

Nordens største møtested for bærekraftig bygg og arkitektur kommer for første gang til Oslo i oktober. Danskene bak møtestedet har blitt godt mottatt med mange henvendelser fra interesserte utstillere, og har oppstartet samarbeid med blant andre Bellona, OREEC og Omsorgsbygg. Norge ligger i front på en rekke områder innenfor bærekraft. Dette vises blant annet annet […]

Nordens største møtested for bærekraftig bygg og arkitektur kommer for første gang til Oslo i oktober. Danskene bak møtestedet har blitt godt mottatt med mange henvendelser fra interesserte utstillere, og har oppstartet samarbeid med blant andre Bellona, OREEC og Omsorgsbygg.

Norge ligger i front på en rekke områder innenfor bærekraft. Dette vises blant annet annet i form av mange spennende byggeprosjekter som rehabiliteringen av Sofienberggata 7 på Grünerløkka i Oslo og det kommende sirkelhotell ved Svartisen, som lages etter den energipositive Powerhouse-standarden. Felles for prosjektene er at de står i bresjen for miljøvennlige bygg og skaper merverdi for beboerne i området.

Men selv om vi er godt på vei, har bærekraftige forkjempere og andre interesserte i bygge- og arkitekturbransjen fortsatt mye å lære fra hverandre.

Samler bransjens bærekraftige forkjempere

Nettopp derfor ble møtestedet Building Green dannet i 2011. Her samles bærekraftige aktører for å dele kunnskap, få større nettverk og starte opp nye samarbeid for å fremskyve den bærekraftige utviklingen. Siden start har møtestedet vokst betraktelig med over 8000 besøkende i København i fjor. I år blir Building Green for første gang holdt i Oslo, forteller prosjektleder Ditte Rosenquist:

– Oslo blir jo Europas miljøhovedstad i 2019, og vi gleder oss til å holde møtestedet akkurat her. Vi samler de fremste aktørene innenfor bærekraftig bygg og arkitektur, og gir en plattform for å skape god dialog om bærekraftige løsninger mellom foredragsholdere og de besøkende, som kan være alt fra byggherrer, byplanleggere, arkitekter, håndverkere, produsenter og leverandører av byggematerialer.

«Bærekraftige bygninger handler ikke kun om energieffektivitet, men også om å skape bygninger av høy kvalitet som er verdt å bevare.»

- Ditte Rosenquist

Blant temaene som blir satt på dagsordenen under Building Green er innovasjon og teknologi, livskvalitet og skjønnhet i bygge- og arkitekturbransjen:

– Bærekraftige bygninger handler ikke kun om energieffektivitet, men også om å skape bygninger av høy kvalitet som er verdt å bevare. Vi vil derfor sette fokus på sunne bygninger og uterom som gir merverdi for oss mennesker, ny innovasjon og teknologi, samt bærekraftig ressursbruk. Målet er at publikum og besøkende får en god oversikt over tendenser, løsninger og utfordringer innenfor bærekraftig bygg, både i Norge og internasjonalt, sier Rosenquist.

Vil få hele bransjen i tale

For å få hele bransjen i tale har Building Green oppstartet samarbeid med blant andre nettverksorganisasjonen OREEC, eiendomsforvalter Omsorgsbygg og miljøstiftelsen Bellona:

– Building Green har høstet mange lovord i Danmark, og vi i Bellona er svært glade for at de endelig kommer til Norge. Konferansen skaper en spennende mulighet til å lære og spre kunnskap om utslippskutt i bygg og anlegg. Dette er en unik arena for alle som er interessert i en grønn byggebransje, sier Christina Ianssen, rådgiver energi og mobilitet, i Bellona.

I tillegg til å være en plattform for bærekraftige debatter og nettverk, legges det også til rette for at produsenter får mulighet for å vise frem deres bærekraftige løsninger. Rosenquist forteller at de har blitt mottatt med stor interesse fra den norske bransjen:

«Dette er en unik arena for alle som er interessert i en grønn byggebransje.»

- Christina Ianssen

– Det er tydelig at mange norske produsenter ønsker å bidra med bærekraftige løsninger. Det er gledelig å oppleve. Møtet mellom produsenter og arkitekter er essensielt for kunne bære utviklingen frem, og flere nyskapende samarbeid og prosjekter har startet over en kopp kaffe på Building Green.

God plattform for bærekraftig nettverk

Blant de påmeldte utstillerne er leverandør av gulvløsninger Forbo Floor, som har stort fokus på bærekraftige løsninger med sertifiseringer:

– For å oppnå bærekraftige bygg er vi nødt til å samarbeide på tvers av bransjen. Vi har fokus på å levere bærekraftige løsninger, og ønsker å komme i kontakt med andre aktører som byggherrer og arkitekter for å bidra til å treffe gode valg allerede fra prosjekteringens start. Building Green er en god plattform for å oppnå akkurat dette, forteller daglig leder Morten Aarhus.

Også produsent og leverandør av grønne tak og vegger, Bergknapp, ser frem til å delta:

– Vi gleder oss veldig til å delta. Vi leverer grønne tak som er et godt bidrag til en miljøvennlig utvikling av byer, og ønsker blant annet å fortelle om våre konkrete løsninger for mer bærekraftige bygninger, forteller salgssjef Bengt Magnus Tovslid.

Building Green vil bli holdt på det Gamle Museet i Oslo fra 17. – 18. oktober 2018. Nå jobbes det på høygir for å spikre sammen et godt program:

– Vi er i gang med å sette sammen et godt program med både lokale og internasjonale foredragsholdere, som blir tilpasset norske forhold. Jeg kan allerede nå love to inspirerende dager, avslutter Rosenquist.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring