Bilder fra ROAF Solpark nord for Oslo montert av Solcellespesialisten for SCATEC. Foto: Solcellespesialisten
Publisert: 11.08.2022 

Solcellespesialisten bygger Norges første kommersielle solpark

Solcellespesialisten har opplevd stor suksess de siste årene. Stadig høyere og uforutsigbare strømregninger har fått nordmenn til å tenke nytt om solenergi. Tradisjonelt sett har solceller blitt montert på hustak og vegger. Takket være nye føringer fra myndighetene kan vi nå bygge bakkemonterte solceller. Solindustrien befinner seg i et taktskifte, med uante muligheter for utbygging og utnytting av landareal.

Solcellespesialisten jobber nå med sine største prosjekter. Bakkemonterte solceller krever mye forberedelser og arbeid, men mulighetene kunne ikke vært større.

– Vi gleder oss enormt til de nye mulighetene som ligger foran oss. Nå kan vi få mye større utnyttelse av arealer. Vi ser store muligheter i hvordan vi kan integrere solceller sømløst i jordbruket og hvordan det kan bygges ut innen tradisjonell industri, sier en engasjert Carl Christian Strømberg, daglig leder i Solcellespesialisten.

Solpark som dekker strømforbruket til 300 boliger

Solparken som bygges i Stor-Elvdal kommune i Innlandet fylket, vil ha positive ringvirkninger for produksjon av fornybar kraft. Energiproduksjonen er på 6,4 GWh, som vil dekke strømforbruket til over 300 boliger. Solcelleanlegget vil være på størrelse med åtte fotballbaner og legges på et gammelt grustak.

Myndighetene er meget positive til utbyggingen av solparken. NVE slår fast at miljøulempene er små og anlegget ikke vil gi store virkninger for naboer.

Norsk landbruk kombinert med grønn industri

Grustak er bare en type landareal som egner seg godt til solparker. Jordbruk, og spesielt døde jordbruksarelaer egner seg også godt. For utbygging av solcelleparker krever mye areal. Gjennom kreativ problemløsning og samarbeid med bønder vil man kunne utnytte store landarealer uten å gå på bekostning av matproduksjon.

– Det grønne skiftet krever nye og innovative løsninger. Skal Norge klare å kutte i utslipp og skape ny industri må vi tenke nytt og kreativt om utbygging av solenergi, forteller Strømberg og legger til:

– Både vi og bønder er tjent med å utnytte landarealene på best mulig måte. Solcellene vil kunne bygges høyt og bredt nok til å gi plass til traktorer og jordbruksproduksjon. Bare forestill deg synergiene fra å kombinere norsk landbruk med grønn industri. Det kan skape enorme ringvirkninger.

Konfliktfri energi

Det er ingen tvil om at utbygging av fornybar energi har skapt omfattende og opphetede debatter de siste årene. Vindmøller på land og utbygging av vernet natur engasjerer. I motsetning til tidligere forsøk på å bygge vindkraft er solkraftverk lite konfliktladet. NVE vurderer at solkraften har små miljøulemper og utbyggingen vil ha liten innvirkning på natur og naboer.

– Vi må ta hensyn til naturen når vi bygger ut fornybar energi. Derfor er jeg trygg på at vi på en skånsom måte, og i samarbeid med myndigheter og naboer, kan bygge infrastruktur som kommer samfunnet til gode. Overskuddsenergi kan selges videre og solenergi finansierer seg selv i det lange løp, avslutter Strømberg.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring