Høgskolen i Østfolds avdeling på Remmen i Halden har fått 3000 kvadratmeter solcellepanel. Foto: Statsbygg
Publisert
11.okt.2021

Solceller i Halden x 3

Høgskolen i Østfold, Halden fengsel og kontrollstasjonen ved Svinesund har nå samlet fått over 6000 kvadratmeter solceller på taket. Til sammen produserer solcellepanelene strøm tilsvarende forbruket til 70 eneboliger.

– Dette er tre prosjekter som både kommer klimaet og de som bruker bygningene til gode. Det er en vinn-vinn-situasjon, som gjør solceller til et av satsingsområdene våre, sier direktør Jarle Kvalvik for drift og vedlikehold i Statsbygg.

De tre solcelleanleggene har en samlet kostnad på 13 millioner kroner. Arbeidet med monteringen startet i februar og ble avsluttet i september.

Solcellene i Halden fengsel gjør fengselet til det første i Norge med solceller. Her er det installert 2500 kvadratmeter med solcellepanel. Høgskolen i Østfold har fått 3000 kvadratmeter solceller på taket, mens kontrollstasjonen på Svinesund har fått 750. Samlet utgjør dette omtrent et like stort areal som en fotballbane!

Totalt vil solcellene kunne produsere 1,1 millioner kWh per år. Det tilsvarer omtrent det årlige strømforbruket til 70 eneboliger.

– I Statsbygg har vi kartlagt alle de 2300 bygningene våre med tanke på energiproduksjon på tak. Omtrent 250.000 kvadratmeter egner seg godt til solceller. Nå gleder vi oss til å jobbe videre med nye gode prosjekter, sier Jarle Kvalvik.

De nye solcelleanleggene er en del av tiltakspakken for grønn omstilling, som regjeringen lanserte i fjor. Pakken ga Statsbygg 60 millioner kroner til ulike klima- og miljøsatsinger.

I tillegg til solcellene i Halden har Statsbygg blant annet brukt midlene på ladestasjoner for el-biler, ENØK-tiltak som etterisolering og tiltak for utslippsfrie byggeplasser.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring