Illustrasjon: Construction City
Thor Lynneberg
Publisert: 25.02.2020 

Skal ta næringen til neste nivå

Construction City skal løfte byggenæringen inn i den digitaliserte og bærekraftige fremtiden. Nå er klyngesamarbeidet offisielt åpnet, på Ulven i Oslo.

– I 2020 skal vi være den mest attraktive samhandlingsarenaen i næringen – stedet der de viktigste innovasjonene skaleres opp av bransjen selv, og hvor de mest ambisiøse aktørene sammen endrer næringen, forteller daglig leder for klyngesamarbeidet Benedicte Økland.

Skal bli en innovativ klynge

Construction City «skal være en kunnskapspark og et læringssenter for de fremste kompetansevirksomhetene innen bygg-, anleggs-, gjenvinnings- og eiendomssektoren i landet. På Ulven skal store og små virksomheter på tvers av næringen samlokaliseres, for å forsterke dette løftet», heter det på nettsidene.

– Akkurat nå er vi inne i en travel tid, fordi vi søker om offisiell klyngestatus. Dette er søknad om opptak i Arena-programmet, som det heter – og som eies av Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva. Vi har brukt dette året siden vi ble etablert sommeren 2018 til å få opp aktiviteter, lage felles strategi og utarbeide en tydelig medlemsmodell. Nå mener vi tiden er moden for å søke om Arena-status.

Construction City har plass for inkubatorvirksomheter, utdanningsinstitusjoner, rådgivningsfirmaer, arkitektkontorer, eiendomsutviklere og entreprenørvirksomheter, og andre som leverer produkter eller tjenester til bransjen. Blant klyngemedlemmene er AF Gruppen, Aspelin RAMM, Block Watne, Link Arkitektur, Norconsult, OBOS, Multiconsult, Skogluft og Statsbygg. Men også ledende selskaper fra andre næringer deltar, som blant andre Lyse, DNB, Gjensidige, Microsoft og Telenor.

Finsk VR- og 3D-hule

Konseptet inkluderer altså både en næringsklynge og et eiendomsprosjekt. Camilla Krogh leder eiendomsdelen, som utvikler klyngens hjem på Ulven. Derfra skal de skape «verdens mest spennende og attraktive arbeidsplass».

– Statsministeren åpnet piloten vår, CoLab, forrige måned. Det var fullt hus med over hundre deltakere. Næringsbyråd i Oslo, Marte Scharning Lund, og representanter fra de fleste medlemmene våre deltok. Det er viktig for oss å ha et felles møtested og en testlab. Vi har innredet det slik at våre klyngemedlemmer enkelt skal kunne booke, arbeide derfra og kjøre prosjektmøter der. I CoLab kan de teste det å jobbe i VR, kjøre møter i 3D-hulen vår, 3D-printe eller arbeide med IoT-data.

– Hulen blir også demonstrert under Bygg Reis Deg i oktober på en felles stand, sammen med andre klynger og det finske selskapet som har levert hulen.

Skal bli verdensledende

Samarbeidet er det viktigste, ikke det fysiske lokalet. Visjonen er at medlemmene våre skal skape fremtidens byggenæring sammen, og klyngen har ambisjoner om å utvikle seg til bli et av verdens fremste kompetansesentre i denne næringen.

Foto: Construction City

– Bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen er den private næringen som sysselsetter flest mennesker i Norge. Den posisjonen er viktig, men samtidig er det nødvendig å hele tiden se på hvordan vi kan utvikle oss for å bli bedre. I 2025 skal Constriction City være etablert som et utstillingsvindu for bransjesamarbeid og samlokalisering. Og i 2030 skal vi være etablert som «The future of Construction», forteller Økland videre:

– I dette ligger det at vi skal bidra til at selskaper vokser frem i klyngen vår som får et internasjonalt gjennomslag. Dette krever at vi bygger opp et innovasjonssystem for produktivitet og nytenkning på et nytt nivå. Vår klynge ser særlig på effektivitet i bygg og byggeprosesser. Vi skal få opp prosjekter på teknologi bærekraft og sirkulærøkonomi, med samhandling og kompetansebygging.

I tillegg satser Construction City på en lang rekke medlemsaktiviteter, inkludert gründervirksomhet og startup-systemer.

Ser etter annen kompetanse

Byggenæringen blir ofte kritisert for å være konservativ, og har historisk sett vært lite innovativ. Et annet sted i dette magasinet forteller seniorforsker hos Sintef, Nathalie Labonnote, at hun ble overrasket da hun i 2012 kom fra Frankrike for å jobbe med digitalisering i den norske byggenæringen. Det var nytt for henne at vi ikke var kommet lenger. Noe av det hun savnet var initiativer til å gjøre ting på nye måter, eller gjøre nye ting – sammen med nye aktører – med annen kunnskap og erfaring. Både finans- og teknologisektoren bør være svært interessant for byggenæringen, mener hun.

Økland er helt enig:

– Næringen er fortsatt veldig segmentert. Mange har vært opptatt av å verne om egne interesser eller konkurransefortrinn. Skal vi få til større og felles mål i byggenæringen, som å bidra til at Norge når sine bærekraftsmål og klimaforpliktelser, kan vi ikke fortsette sånn. Tar vi istedet risiko sammen i næringen, kan vi ikke bare bidra til å nå klimamål, men også utvikle oss videre til en mer effektiv og innovativ del av samfunnet.

– Sannheten er at vi i byggenæringen er gode på mye, i Norge liker vi generelt å ta i bruk ny teknologi, og vi har en veldig god digital infrastruktur i forhold til andre land. Dette er ting som gjør det mulig å få frem mange gode løsninger fremover. Vi må derfor få opp engasjementet og interessen for næringen, også blant de som starter teknologibedrifter der ute. Vi ønsker at de skal både utfordre og arbeide med oss i byggenæringen, og drive oss fremover, sier Økland.

– En stor fordel med å kunne opptre som klynge er at det blir lettere å selge næringen inn for andre innovasjonsmiljøer, som oljebransjen eller bank- og forsikring. Vi trenger å lære av – og samarbeide mer med – annen ekspertise.

Et løft også på rekruttering

– Hva skal dere bidra med når det gjelder rekruttering, særlig av de yngre, samt kvinner?

– Det er viktig for oss å gjøre næringen mer attraktiv. Mye vil komme med en mer innovativ næring, med digitale, bærekraftige og effektive løsninger. Vi vil jobbe frem prosjekter i klyngen, og gjennom våre medlemmer. Sammen vil vi blant annet jobbe med å løfte omdømmet vårt, og jobbe for et kompetanseløft for fagarbeidere.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring