Foto: Ruukki
Emner
Tekst
Henrik Norvald
Publisert
25.aug.2020

Ruukki lanserer ny produktserie

– Den første serien med produkter som lanseres er Primo Skyline, den gjør det mulig å lage imponerende fasader egnet for et urbant miljø.

– Den nye produktserien av fasademoduler tilbyr produktene i langt større størrelser, og fortsatt tilby høy kvalitet på jevnheten i fasaden. Det forklarer produktsjef Pasi Turpeenniemi i Ruukki Construction til Fremtidens Byggenæring.

– De store, slette fasadeplatene i den nye produktserien egner seg spesielt godt til kontor- og næringsbygg, sier han.

På fasaden til offentlige bygninger, hoteller, kontor- og næringsbygg hvor det er ønskelig med en moderne og urban fremtoning kommer de nye produktene i Skyline-serien til Ruukki spesielt godt til nytte.

– De kan brukes til å lage de store, integrerte fasadene som er spesielt populære i urbane miljøer. I tillegg til å levere produktene leverer også Ruukki omfattende prosjekteringsstøtte, som detalj- og monteringsinstruksjoner. Som BIM-objekter støtter Skyline-produktene også utforming. Ruukkis produksjonskapasitet og logistikk garanterer leveringsytelse også til store konstruksjonsprosjekt.

Tre typer

Så langt kan Ruukki tilby tre ulike produkter i Skyline-serien. Alle i forskjellige størrelser.

Foto: Ruukki

– Vi kan tilby Skyline 100, som monteres horisontalt, Skyline 150, som monteres vertikalt, og Skyline 1000, som er tilgjengelig i en maksimal bredde eller høyde på over seks meter, avhengig av monteringsretningen. Ved levering av Primo Skyline-paneler er alle delene som trengs til fasadekledningen inkludert, fra selve panelene til festene som trengs til monteringen, sier Turpeenniemi.

De nye Skyline-produktene har flere innovative løsninger. Blant annet vil en arkitekt som ønsker å anvende denne typen fasadeplater, vil arkitekten kunne bestemme bredden.

– Siden bredden på skjøten ikke er standardisert, kan man bestemme bredden variabelt, poengterer han.

– Vedlikehold av fasaden ble allerede tatt i betraktning på produktutviklingsstadiet. Panelenes horisontale skjøter er utformet så de skrår ut fra bygningen for å forhindre at vann og smuss samles i skjøtene. Vi har søkt om patent på den skrående leddkonstruksjonen. Panelene kan også byttes ut individuelt, hvis for eksempel et panel er skadet, sier produktsjefen.

Leverer i 2020

Hvordan går salget av den nye produktserien så langt?

– Vi har nettopp lansert det til markedet i år. Men vi har allerede noen ordre som vi vil kunne levere tidlig andrekvartal 2020, sier Turpeenniemi.

Ruukki gir Primo Skyline-produkter 30 års garanti, og det er kun brukt aluminiumkompositt med brannmotstand B-s1, d0 og A2-s1, d0 til å lage produktene.

Hva er historien bak utviklingen av disse produktene?

Vi startet utviklingen av disse produktene i starten av 2019. Dette ble satt i gang basert på kundenes behov, og derfra satt vi på papiret sammen en produktportfolio. Deretter gikk vi tilbake til kundene og finjusterte portfolioen i forhold til de tilbakemeldingene vi fikk. Vi fortsatte med produksjonstester før vi vi ferdigstilte porteføljen. Vi måtte også investere i nye maskiner for å kunne levere denne nye produktlinjen. Det siste vi gjorde var å gjøre klart alle nødvendige dokumenter som tegninger og instruksjoner før vi altså kunne lansere tidlig 2020.

Mange bruksområder

Ruukki har allerede en lang historie med sine såkalte sandwich-paneler og selvbærende plater.

– Og de siste årene har vi startet å satse mye på fasadekledninger med stor suksess. Vår nye Primo fasadekledninger vil nok fortsette å styrke vår posisjon i dette segmentet, sier Turpeenniemi

Hvilke bygg og markeder som i Norge benytter seg mest av deres produkter?

– Ruukkis mange produkttyper blir benyttet i mange byggeprosjekter landet over. Sandwich-paneler og selvbærende plater er som oftest brukt i logistikksentre, innen industri- og forretningsbygg, samt i oppføringen av ulike sportshaller. Ellers benyttes vanlige fasadekledninger i ulike kontorbygninger, hoteller og på ulike kjøpesentre. De er også I økende grad tatt i bruk I private boligblokker, avslutter produktsjefen.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring