Foto: Optimera
Ole Peter Galasen
Publisert: 14.05.2020 

Produserer «grønne elementer» for en mer bærekraftig byggenæring

Optimera er av Norges største forhandlere av trelast, og i selskapets ferdigelementer har isolasjonen hittil bestått av mineralull. Med selskapets nye satsnings på «grønne elementer» kan disse nå også fås med Hunton Nativo Trefiberisolasjon.

– Bakgrunnen for satsningen på «grønne elementer» er at vi ser økt fokus på «det grønne skiftet» og reduksjon av klimagassutslipp. Mange ønsker derfor å bygge i tre og med prefabrikkerte elementer, noe som reduserer svinn og avfall på byggeplassen siden vi får utnyttet råstoffene maksimalt, sier Christoffer Aas Clementz, teknisk sjef i Optimera.

Virksomheten har 200 utsalgssteder, 2200 ansatte og over 12 milliarder i omsetning fordelt på Optimera Proff, Optimera Handel, Optimera Logistikk, Optimera Byggsystemer, Hansmark og kjedene Flisekompaniet og Montér. Optimera er en del av det internasjonale konsernet Saint-Gobain, som har mer enn 180.000 medarbeidere i 68 land og er Europas største distributør av byggevarer.

Tett samarbeid med Hunton

Han forteller at selskapet tradisjonelt har jobbet med steinull og glassull i produktene Glava og Rockwool, men at de nå også samarbeider med Hunton for å redusere klimagassutslippene.

– Jeg visste at Hunton hadde bygget en fabrikk her i Norge som produserer isolasjon basert på trefiber. Jeg tenkte at dette kunne være en løsning for oss, fordi det er forholdsvis enkelt å bytte ut et materiale med et annet. Jeg tok derfor en prat med Thomas Løkken, teknisk sjef i Hunton, for å lære mer om deres produkter, og for å se på hvordan vi kunne samarbeide. Siden de ikke har produksjon av sammensatte produkter, men bare leverer byggematerialene, så begge muligheter for et samarbeid. Optimera Byggsystemers nye fabrikk på Hamar har i tillegg svært kort avstand til Huntons fabrikk på Gjøvik, sier han.

Han forteller at det nye produktet gir redusert klimagassutslipp sammenlignet med andre isolasjonsmaterialer, da isolasjonen produseres av miljøsertifisert skog og er 100 prosent gjenvinnbare. Trær binder CO2, og ved å bruke gammel skog og å plante ny skog, bidrar isolasjon av trefiber til å forlenge denne lagringssyklusen.

– Vi gikk sammen for å se på hva hvilke produkter vi kunne bytte ut med trefiber, både innen isolasjon og vindtettplater. Vi har også sett på hvilke verdier produktene har slik at de klarer de samme tekniske kravene vi hadde på den gamle veggen. Vi lagde til sutt en ferdig pakke med ulike materialer satt sammen på forskjellige måter, sier han.

Første hus produsert

Han forteller at det første huset basert på de nye produktene ble produsert denne uken.

– Vi har et samarbeid med Gusterud Bygg i Vestlandshus som tradisjonelt bygges på byggeplassen, men her ønsket de og sluttkunde å benytte elementer. Vi sørger for at veggene er ferdig med vinduer, at kledningen er påslått, at det er ferdig isolert og at duken på innsiden er ferdig montert. Enkelt og greit, sier han og tilføyer:

– Vi jobber nå med å beregne hvor mye disse tiltakene bidrar med reduserte klimagassutslipp, slik at vi kan sammenligne miljøbelastningen med tradisjonelle produkter. Det finnes allerede dokumentasjon på hvor mye hvert produkt gir av klimagasser, såkalte EPD’er. Vi gleder oss til å se tallene som viser hvor mye vi har redusert utslippene.

Modent marked

Han forteller at miljøvennlige byggematerialer er blitt svært populært i markedet.

– Mange kunder er nå blitt så bevisst på miljøet at de velger disse produktene, selv om de koster litt mer enn tradisjonelle produkter. Slike produkter er alltid litt dyrere i begynnelsen, men på sikt blir det mer vanlig og man kan produsere i større kvanta for å få ned prisen. Med tid vil disse produktene bli enda mer konkurransedyktig, avslutter Aas Clementz.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring