Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis
Publisert: 03.02.2022 

Nytt innovasjonspartnerskap skal utvikle smartere vegger til regjeringskvartalet

Statsbygg har store ambisjoner for det nye regjeringskvartalet og ser potensiale til å bygge rimeligere, raskere og mer bærekraftig. De jaktet derfor innovasjonspartner til utvikling av morgendagens «smarte vegger». Nå inngås det kontrakt med et konsortium bestående av Inventas, Vyrk og Spilka Industri

– Vi er stolte og svært fornøyd med tildelingen av kontrakten. Den bekrefter og anerkjenner den kunnskapen og kompetansen som ligger i selskapene, og vi ser frem til å gjennomføre prosjektet sammen med Statsbygg, sier Ove Pryde Pettersen, som er daglig leder i innovasjonsselskapet Inventas AS.

Kan påvirke store deler av byggets miljøavtrykk

Norge skal redusere utslipp av klimagasser med minst 50% innen 2030. På verdensbasis står byggebransjen for rundt 40% av klimagassutslippene og har med andre ord et stort potensial for forbedring. Det gjelder å bygge smartere, og det er behov for å tenke nytt.

Statsbygg så store muligheter for forbedring innen hvordan de kan bygge effektivt og hvordan redusere påvirkningen av miljøet. Innervegger utgjør en stor andel av komponentene i et bygg, og i prosjektet med nytt regjeringskvartal er det alene planlagt ca. 50.000 kvm innervegger.

– Gode ideer utvikles i felleskap, derfor har vi søkt partnere til prosjektet om smarte vegger, sier Pål Weiby i Statsbygg. Målet med prosjektet er å bygge rimeligere, raskere og mer bærekraftig ved bruk av industrialiserte byggesystemer, lokalt trevirke og med søkelys på gjenbruk i produksjon, montasje og drift.

Dagens ikke-bærende innervegger er som regel stenderverksvegger som må tilpasses på stedet, noe som resulterer i lang byggetid, og stor grad av støvende arbeider og høyt materialsvinn. Det prefabrikkerte veggsystemet skal ivareta samme funksjoner, ytelser og behov som en tradisjonelt bygget innervegg, men med intelligente innebygde løsninger for skjulte tekniske installasjoner, dørmiljø og tekniske gjennomføringer. De smarte veggene skal kunne flyttes på og brukes om igjen andre steder når behov endres.

– Et industrialisert system vil kunne spare samfunnet for store summer, samtidig som det vil bedre det totale miljøavtrykket betydelig, det samme gjelder utstrakt bruk av trebaserte materialer som også muliggjør for sirkulære og bærekraftige produkter, sier Steinar Lyseng, som er markeds- og innovasjonsleder i Vyrk AS.

Verdi på 135 millioner kroner

Gjennom innovasjonspartnerskapet med Statsbygg skal konsortiet utvikle, prototype og teste løsningene i iterative prosesser. Etter at løsningen er testet og godkjent gir kontrakten en opsjon på kjøp av de smarte innerveggene til en verdi inntil 135 mill. kroner.

– Vi ser klare paralleller i dette prosjektet til vår nylig lanserte fasadeløsning Fixade. Vi er trygge på at konsortiet med bred sammensatt erfaring og kompetanse i produktutvikling og industriell produksjon vil komme frem til gode løsninger i prosjektet, sier Terje Bøe som er administrerende direktør for AS Spilka Industri.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring