Nynorskhuset er et kulturhus som samler teater, NRK, konserter og restaurant under ett og samme tak midt i Førde sentrum. Foto: Rockpanel
Publisert: 14.11.2023 

Nynorskhuset – nytt kulturhus i Førde med fasade forankret i fjord og fjell

Nynorskhuset er et kulturhus som samler teater, NRK, konserter og restaurant under ett og samme tak midt i Førde sentrum. Med et tilstøtende utendørsområde, Nynorskplassen, er målet for både arkitekter og entreprenører å gjøre Nynorskhuset til et nytt midtpunkt i byen og skape en møteplass for alle. Ved å benytte fasadeplater fra Rockpanel har den nyoppførte bygningen fått et moderne utseende, og som bonus fikk tømrerne en enklere og tryggere arbeidshverdag med dette materialvalget.

Nynorskhuset er en berikelse for kulturlivet og vil glede mange i Sunnfjord Kommune. Norconsult AS har vært arkitekt og har hatt ansvar for landskapsdesign, hoveddelen av interiørdesign, brannteknisk prosjektering og bygningsfysikk. Byggingen har blitt gjennomført som en totalentreprise av Åsen & Øvrelid AS.

Kulturhus for alle i hjertet av Vestlandet

Olav Andreas Osland, sivilarkitekt for Nordconsult Norge AS i Bergen, forteller om konseptet for Nynorskhuset:

Ideen om et eget hus for nynorskkultur i Førde har vært en visjon for noen ildsjeler som har jobbet med denne tanken i en årrekke og som nå endelig står som et ferdig bygg. Konseptet har vært å samle en rekke sentrale kultur- og mediainstitusjoner forankret i nynorsk kultur i et eget bygg. Bygget huser i dag blant annet Teater Vestland, NRK, mediehuset Firda og restauranten Røyst Mat og Vin.

Jan Madsen, prosjektleder for hovedentreprenør Åsen og Øvrelid AS, er fornøyd med både byggeprosjektets kompleksitet og resultat:

– Det har vært både spennende og utfordrende å jobbe med de særegne kravene fra de forskjellige institusjonene, og vi er svært fornøyde med sluttresultatet. Bygget ligger perfekt da det ligger midt i sentrum og blir nesten hjertet i byen.

På grunn av den sentrale beliggenheten har Nynorskhuset en tilstøtende utendørsområde som er en naturlig forlengelse av kulturhuset.

– Utenfor Nynorskhuset har vi Nynorskplassen som er en flerbruksplass med benker, sykkelparkering samt bro over til kjøpesenteret. Dette håper vi blir en plass som naturlig blir brukt av alle, forteller Madsen.

– Plassen skal være et aktivt byrom som danner et teppe, eller løper, foran bygget, og den er enkel og funksjonell, og kan også tas i bruk til diverse arrangementer. I bakken er det trykket ned ord på nynorsk som er med på å gi plassen en særegen identitet, utdyper Osland.

Balanse mellom estetikk og arbeidssikkerhet i fasadevalg

Nynorskhuset er kledd i to typer fasadeplater fra Rockpanel, Rockpanel Stones og Rockpanel Colours, hvor begge er en brannsikre og solide bekledninger laget av sammenpresset stein. Kombinasjonen av disse fasadeplatene gir Nynorskhuset et naturlig utseende med klare referanser til plasseringen blant fjell, ur og fjord, samtidig som bygningen får et moderne preg i et matt lyst skjær.

– Det som ble avgjørende var Rockpanels utvalg av plater, strukturer og farger. Platene fra Rockpanel har en fin lys glans som lyser opp et byrom. Samtidig var den lette egenvekten avgjørende for valget, da den forenklet montasjen uten å gå på kompromiss med holdbarhet og kvalitet, sier Osland.

Høyden på Nynorskhuset spilte en avgjørende rolle for fasadevalget da dette påvirket tømrernes arbeidssikkerhet. Madsen utdyper:

– Vi skal alltid tenke på arbeidssikkerheten, og her var det spesielt høyden som var utfordrende. Nynorskhuset er et stort bygg og da ble disse fasadene veldig interessante. Vi hadde aldri prøvd Rockpanelfasade før, og det var interessant å skulle prøve. Fasadeplater er ofte tunge, hvor fasadene fra Rockpanel var i et lett materiale. For tømrerne var det en plate som var lett å arbeide med da de både har lav vekt, samt enkle å bearbeide og skjære i. Dette muliggjorde at fasadeplatene kunne monteres i store dimensjoner som var et uttrykk som arkitekten søkte.

Nynorskhuset representerer en smeltedigel av kultur og estetikk, der valget av fasademateriale ikke bare vektlegger modernitet, men også tar hensyn til hvordan det vil utvikle seg over tid.

– Bygget er godt synlig i bybildet og er svært utadvendt i sin form. Platene har også en fin organisk struktur som gir liv til materialet. Som kontrast til disse platene ble det valgt stående kledning av gran som etter hvert vil få en fin sølvgrå glans. Vi synes disse to materialene står seg godt sammen og jeg er svært fornøyd med resultatet, avslutter Osland.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring