Foto: Glamox AS
Publisert: 13.06.2024 

Nye lys reduserer strømbruk og skal trekke store arrangementer til Trondheim spektrum

Glamox har levert 1400 nye LED-lys som vil gjøre arenaen enda mer attraktiv for internasjonale begivenheter, og drastisk redusere både strømkostnader og klimapåvirkning.

Det har ikke manglet på store begivenheter i Trondheim Spektrum det siste året, med kvartfinaler i håndball-VM for kvinner, Champions League i håndball for herrer og ikke minst Melodi Grand Prix-sirkuset.

Nå har Trondheim Spektrum gjennomført et prosjekt som gjør det mulig å bli vertskap for enda flere store sports- og underholdningsbegivenheter i tiden fremover. Gjennom en stor ettermontering er lysrørbelysningen i det 33 400 kvadratmeter store innendørsanlegget blitt erstattet med LED-belysning fra Glamox, som utvikler, produserer og selger profesjonelle belysningsløsninger. Selskapet som blant annet har en del produksjon i Molde, har levert 1400 nye LED-lys i et prosjekt som har pågått siden 2018.

– Spektrum har nå fått på plass energieffektive LED-lys som vil redusere mengden elektrisitet som brukes til belysning med rundt 80 prosent. Det fører til lavere klimapåvirkning og lavere strømregninger. Innebygde sensorer gjør at lyset kun brukes når det trengs, som har ført til at strømforbruket i Spektrum har stupt. Siden LED-lys varer lenger vil vi også redusere vedlikeholdskostnadene og frigjøre personale, sier Jan Tøndelstrand, driftsleder i Trondheim Spektrum Eiendom, som eier og driver Trondheim Spektrum.

Tøndelstrand mener at de nye lysene kan gjøre Spektrum enda mer attraktive for større, internasjonale arrangementer. Den største hallen har en kapasitet på 12.000 personer under konserter og kan ta imot 8 900 sittende tilskuere på håndballkamper.

Endringen sikrer også at Trondheim Spektrum overholder den nye EU-forskriften som faser ut lysstoffrør over hele Europa.

– Glamox sin misjon er å skape belysningsløsninger som forbedrer folks prestasjoner og trivsel. Vi opplever at dette prosjektet bidrar til det ved å hjelpe Trondheim Spektrum å redusere sitt karbonavtrykk og spare kostnader, samtidig som at det blir en enda mer attraktiv arena for store, internasjonale begivenheter, sier Toril Bache Jenssen, salgsdirektør for Glamox i Norge.

Moderne armaturer

Prosjektet begynte allerede i 2018, da den nybygde og største hall A ble utstyrt med 64 armaturer av typen Glamox i80 og 119 Glamox i90. Samtidig leverte Glamox 632 andre LED-armaturer til hallens kontorer, backstage, lagerområder, billettkontorer, toaletter, lounger, salonger, møterom, korridorer osv. Belysningen som ble brukt her er Glamox C70 lineære armaturer, C35 innfelte takarmaturer og D70-R downlights.

Neste fase av prosjektet startet i fjor da lysrør ble erstattet i hall D, E og F med totalt 567 Glamox C52-armaturer. Denne lavprofilerte, men robuste armaturen har en rekke lysfordelingsvarianter, noe som gjør den ideell for flerbrukshaller med stor takhøyde. Den har også utmerket blendingskontroll for komfort og visning av tilskuere og konkurrenter. Hall D har en større konsentrasjon av C52-armaturer, noe som gir nedlys og vinklet belysning for å tilfredsstille lysforholdene som kreves av TV-kringkastere. Armaturene er koblet av DALI til et lysstyringssystem.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring