Materialvalg og tekniske løsninger har gitt et museumsbygg i verdensklasse. Foto: Statsbygg/Hans Fredrik Asbjørnsen
Publisert: 09.jun.2022 

Nasjonalmuseet åpnes

– Vi gleder oss til Nasjonalmuseet åpnes 11. juni. Da er det ikke bare Norges, men Nordens, største kulturbygg som møter sitt publikum.

– Statsbygg er stolte av å ha vært byggherre for dette praktbygget, forteller Harald Vaagaasar Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg:

– Prosjektet har til tider vært krevende med forsinkelser i viktige leveranser som sikkerhetsdører og en pandemi som hinderet tilgang på nødvendige fagfolk og ga oss følgeforsinkelser. Nå er det historie og vi gleder oss til at publikum skal innta museet og et nytt byrom i hovedstaden, sier Nikolaisen.

Nasjonalmuseet ble levert i januar 2021 innenfor kostnadsrammen på 6,15 mrd. (2021-kroner). Statsbygg fikk oppdraget med å bygge nasjonalmuseet fra Kulturdepartementet i 2008. Klaus Schuwerk har vært arkitekt for museet, som er på 54 600 kvadratmeter.

Nasjonalmuseet vil vise hele bredden i Norges største og mest verdifulle kunstsamling. I det nye museet kan 6500 kunstverk fra museets samling vises frem i 89 ulike utstillingsrom. Museets signatur er den 2400 kvadratmeter store og 130 meter lange Lyshallen langs toppen av bygningen. Den vil gi museet helt nye muligheter til å presentere skiftende utstillinger med norske og internasjonale kunstnere.

Materialvalg og tekniske løsninger har gitt et museumsbygg i verdensklasse. Fasaden er kledd med norsk skifer. Innvending er det også brukt solide materialer som skifer, kalkstein, marmor, bronse, samt lys og mørk eik. Spesiallagde italienske montere og tekstilhimlinger med LED-lys av svært høy kvalitet vil fremheve kunsten på best mulig måte.

Nasjonalmuseet er bygget med hensyn til bærekraft og med mål om lavest mulig klimautslipp, både i byggefasen og i driften av bygget. Byggeprosjektet var et forbildeprosjekt i FutureBuilt. Beregninger viser at utslippene i byggets levetid vil være 48 prosent lavere enn et sammenlignbart bygg. Et sentralt bidrag til å holde energiforbruket så lavt som mulig, er varmepumpeanlegget som bruker sjøvann fra Oslofjorden til oppvarming og kjøling. Det lave energiforbruket gjør at museet er et passivhus.

Når museet åpner, vil Statsbygg stå for den daglige driften av bygningen.

 

Les mer om byggingen av Nasjonalmuseet i Statsbyggs magasin Åpen rom.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring