Foto: Tarkett
Publisert: 23.05.2023 

Nå kan parketten din resirkuleres

I 2022 ble det solgt rundt 2,6 millioner kvadratmeter parkett i Norge. En ny og unik løsning gjør at man nå for første gang kan levere tilbake brukte parkett- og tregulv til resirkulering. Gulvmaterialet som samles inn, skal brukes til å utvikle nye parkettgulv.

Pilotprosjektet som nå starter opp, er et samarbeid mellom gulvprodusenten Tarkett og Maxbo. Målet er en betydelig bedre ressursbruk og økt andel materialgjenvinning.

– Råvaretilgangen på eik har vært ustabil i lang tid, og klimaendringer, krav til miljøsertifisert skog og økt etterspørsel er noen av årsakene. Som produsent av parkettgulv har vi et ansvar for å finne mer klimavennlige løsninger som samtidig reduserer klimagassutslipp. Det innebærer blant annet å øke bruken av resirkulerte råvarer, sier Per Olaf Øxseth, administrerende direktør i Tarkett AS.

Fra 1. juni kan forbrukere levere tilbake brukte parkett- og tregulv hos Maxbo-varehusene på Hvam og Lier på Østlandet. I første omgang er dette et pilotprosjekt i de to varehusene. Om tilbudet er en suksess vil ordningen utvides til andre varehus. Det brukte gulvmaterialet som samles inn skal brukes i utvikling av nye parkettgulv på Tarketts fabrikk.

– Fremtidens sirkulære løsninger handler om å redusere klimaavtrykket, og forutsetter innovativ materialbruk. Frem til nå har det vært normal prosedyre for forbrukere som pusser opp å kjøre brukte gulv til et avfallsanlegg, hvor materialet går til energigjenvinning. Denne nye returløsningen vil redde viktige ressurser og gjøre oss alle mer bevisst verdien av råvarer som kan brukes på nytt, sier Per Olaf Øxseth.

Ifølge tall fra Prognosesenteret og IFI, ble det i 2022 solgt cirka 2,6 millioner kvadratmeter med parkettgulv i Norge, og statistikken viser at nordmenn i snitt bytter gulv hvert niende år.

– Parkett- og tregulv har lange tradisjoner i norske hjem, og det er mye gammelt og fullt brukbart tregulv som blir kastet ved oppussing. Ressursbruk og fokus på sirkulærøkonomi er viktigere enn noen gang. Denne nye løsningen er unik, og gjør det nå mulig for både produsenter, varehus og forbrukeren å bidra til økt materialgjenvinning, sier kategoridirektør Heidi Huseth i Maxbo.

For å motivere forbrukerne til å gjenvinne gulvene, vil Maxbo belønne kundene som returnerer sitt brukte parkettgulv.

– Vi ønsker å gi kundene et økonomisk insentiv, som en takk for at de tar ansvar og returnerer gulvmaterialer. Vi gir derfor en rabatt på nye gulv når kunder leverer gammelt parkett- eller tregulv til oss, sier Heidi Huseth.

Øxseth i Tarkett og Huseth i Maxbo er glade for at de nå endelig kan lansere den nye løsningen for resirkulering av gulv.

– Både Tarkett og Maxbo vektlegger samfunnsansvaret vi har i å jobbe med miljøpåvirkningen vår. Derfor er det gledelig at vi nå tar samarbeidet et steg videre, som de første aktørene på markedet, sier Huseth.

– Vi er veldig glade for endelig å kunne kommunisere igang-settelsen av denne returløsningen. Maxbo har vært kunde av Tarkett i mange år, og har en langsiktig tilnærming til prosjektet som vi er glade for, avslutter Per Olaf Øxseth i Tarkett.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring