OSU-sjef Lars Holm og arkitekt Jonny Klokk i MAD Arkitekter kunne endelig markere at fargene hadde komme til Bjørvika, da de offisielt åpnet Clemenskvartalet på torsdag. Foto: Katrine Lunke
Publisert: 25.08.2023 

Nå er fargerike Clemenskvartalet ferdig

Siden 2019 har arbeidet med Clemenskvartalet pågått i Bjørvika. Torsdag markerte beboerne og utbyggeren OSU at det fargerike bygget endelig er ferdig.

– Vi kan nå offisielt si at fargene har kommet til Bjørvika. Med Clemenskvartalet ønsket vi å lage noe helt annerledes, samtidig som vi har bygget på Oslos rike historie, sier Lars Holm, administrerende direktør i Oslo S Utvikling (OSU), som står bak prosjektet, sammen med HAV Eiendom.

Clemenskvartalet er tegnet av Mad Arkitekter, og består av 14 forskjellige bygg med helt egne fasadeuttrykk og farger. Inspirasjonen har de blant annet hentet fra kvartalsbygg, som man finner på Torshov og Majorstua. Den fargerike paletten har de delvis funnet i den historiske bebyggelsen i Gamlebyen. Materialene og fargene inkluderer blant annet rosa fiberbetong, relieffer, rød, grå og brun tegl, to grønnfarger, lys naturstein, glass, lakkert metallfasade i en gul fargetone med riller utenpå, og kledning med kobberuttrykk.

Flere hundre beboere var til stede da man markerte at Clemenskvartalet i Bjørvika sto ferdig. Foto: Katrine Lunke

Torsdag ettermiddag var tiden kommet for å samle beboerne, og feire med mat, drikke og taler.

– Det har vært et spennende og svært utfordrende prosjekt. De store variasjonene i fasadene har skapt et helt unikt bygg, som vil sette sitt preg på hele Bjørvika. Samtidig har de skapt store utfordringer, sammenlignet med å bare lage én sammenhengende fasade. Men når jeg ser det ferdig vil jeg absolutt si at det var verdt det, sier Holm i OSU.

OSU står bak store deler av utbyggingen i Bjørvika, og har blant annet bygget hele Barcode og det prisbelønte Vannkunsten. Snart starter de på det nye prosjektet Mariakvartalet, som blir naboen til Clemenskvartalet.

Nå har over 500 beboere flyttet inn i de til sammen 267 leilighetene. Snittalderen på de som har kjøpt leiligheter her er 40,2 år. Hele 11 prosent er under 30 år. De kan nyte godt av en felles, frodig byhage midt i kvartalet, hobbyrom, to gjesteleiligheter, ni kajakker til låns og flere takterrasser, blant annet med drivhus. Kun mindre byggearbeider gjenstår før bygget er hundre prosent ferdig. I løpet av høsten åpner både Meny, en restaurant, et apotek og Vinmonopolet i bygget.

– Det holder ikke bare å lage et bygg. Vi er hele tiden opptatt av å skape liv mellom bygningene. Tilbakemeldingene fra beboerne forteller oss at vi har lykkes med målet, og har klart å skape et godt sted å bo, sier OSU-sjefen.

Clemenskvartalet er bygget etter miljøsertifiseringen Breeam, som sikrer et bærekraftig og miljøvennlig bygg med gode kvaliteter for beboerne. Prosjektet har fått navn etter Clemens-ruinene i Middelalderparken, som ligger rett ved Clemenskvartalet. Pave Clemens var skytshelgen for sjøfarere, steinhuggere, marmorarbeidere, hattemakere og barn.

Til sammen 780 000 arbeidstimer er lagt ned i prosjektet, og rundt 50 leverandører har bidratt.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring