Foto: Sindre Ellingsen
Publisert: 30.11.2020 

Grønnere bygg, lavere driftskostnader og mulighet for smart bygg?

Digitaliseringsløpet er i full gang innen eiendom og det kappes med hvem som digitaliserer mest eller plasserer ut mest sensorer. Nye energipositive bygg er flott men hva gjør vi med de 90% andre byggene som ennå vil være her i 2050? Hvordan få til en god løsning for våre eksisterende bygg?

Først må vi se på hvorfor bygg ikke er energieffektive i dag når det er en lønnsom investering.

Aktørene for å få til energioptimalisering i næringsbygg

Det er tre sentrale aktører involvert: byggeier som betaler for oppgraderingen, leietaker som får gevinsten med redusert strømforbruk, og automasjonsbransjen som gjør jobben. Disse tre aktørene har vidt forskjellig insentiver. Løsninger har til nå vært EPC kontrakter, mest i det offentlige, men det blir ofte mye administrasjon og usikkerhet. Selvaag Eiendom og Ferd Eiendom har begge grønne kontrakter med leietakerne som er et godt skritt på veien, som avklarer at investeringer i energieffektivisering blir fordelt på begge parter. Digitalisering innebærer at alt blir levert som en tjeneste, så hvorfor ikke levere energioptimalisering som en tjeneste, der tjenesten blir betalt i gjennom resultater oppnådd?

Hva må til for få få et bygg til å fungere i dag?

Med et fungerende ventilasjonsanlegg og nok varme og kjøling så kan et bygg fungere skikkelig bra. Men vi har sett helt nye anlegg helt feil innstilt eller gamle anlegg som ikke blir fulgt opp. Det handler om å ha de riktige verktøyene for å kjøre bygget effektivt samt automatisere opp alle funksjoner rundt bygget. Og her kommer det flere og flere systemer på markedet samt sensorer.

Som å drikke vann fra en brannslange

Flere vaktmestere kjenner seg igjen når det er mange sensor leverandører med bra og innovative produkter, banker på døren og sier de kan måle alt i ett bygg. Det blir ennå et system å forholde seg til men hvem skal agere på informasjonen?

– Det blir som å drikke vann fra en brannslange, sier Sjur Usken i Smart Plants.

Foto: Sindre Ellingsen

– Automasjon må gjøres på tvers av hele bygget og ikke i isolerte "siloer". Fra måleren på antall personer i bygget, til CO2, temperaturer, hastigheter på vifter og pumper til å vite hva vær som er meldt og treffer bygget fremover. Det er ingen systemer som gjør dette på en god måte i dag og det er målet med ClevAir, forklarer Usken videre.

I dag predikerer ClevAir hvordan bygget bør oppføre seg på værvarselet, balanserer inn pådrag på varme og kjøling slik at ikke bygget først varmer opp bygget for å kjøle det ned et par timer etterpå.

– Dette gjør vi med eksisterende automatikk, enten den er 5 eller 15 år gammel i bygg. Eksisterende bygg trenger som oftest bare hjelp til å ta bedre beslutninger så er det natt og dag, både på temperatursvingninger og forbruket, legger Usken til.

Digitalisering er ikke et endelig mål, men en reise med nye oppdagelser

Åpne API har du nok hørt mye i det siste og det er viktig. Det å kunne åpne opp lukket systemer i eksisterende bygg for at denne dataen kan blir brukt til å forbedre driften.

Full fjernstyring og innsikt er viktig, spesielt i disse tider, til å sende alarmer til rett person, få vite hvor ofte møterom er brukt samt få fikse problemet før kunden ringer. Alt hjelper på med å drifte byggene mer effektivt og da er åpne API et viktig steg for samhandling.

Hvordan ta steget til et smart bygg?

Det er mye skriveri om smart bygg men hvor smart trenger du det? Når du har åpne API inn til all eksisterende automatikk så kan bygget bli meget smart "over natten". Du vet et estimert antall personer som er i bygget, du kan starte ventilasjonen etter behov og ha full fjern innsikt.

Finansparken er et godt eksempel som nå ble kåret som årets bygg. Det var prosjektert som et vanlig bygg og SR-Bank ønsket å gjøre det smart. Det satte i gang en utlysning på hva som var mulig der Clevair ble valgt. ClevAir gjenbrukte dataene i det eksisterende infrastrukturen fra tekniske nett og Wifi nettet til å få full oversikt over alle møterom, styre lys, få innsikt i bruken av bygget. Det er nå en app der brukeren har  full  oversikt over hele bygget, kan se  hva  som er ledig av ressurser.

Dataene som blir hentet ut fra bygget kan da tilgjengeliggjøres i det som måtte bli standarden for bygg og kan da enkelt kobles til alle omkringliggende systemer for å videre automatisere driften. Og nettopp det siste er viktig når næringseiendom også vil bli mer og mer en tjeneste fremover. For hvordan ta betalt for hver gang de bruker et møterom, eller etter antall personer i bygget dag for dag? Da er det viktig å begynne digitaliseringen allerede i dag.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring