Foto: LOBAS AS
Tekst
Lars Holm
Publisert
21.okt.2021

Festesystem for solcellepanel: Slutt på unødvendige tonn på tak

Tøffe norske værforhold med vind og snø har gitt utfordringer for solcelleanlegg rundt om i landet. Nå har LOBAS Solar i samarbeid med SINTEF utviklet et innfestingssystem for solcelleanlegg tilpasset norske forhold.

Lonevåg Beslagfabrikk AS (LOBAS) har i samarbeid med SINTEF utviklet et nytt festesystem for solcellepaneler på tak. Den tradisjonelle måten å feste solcellepaneler på har vært ved hjelp av ballast på opp mot 90 kilo per panel, som har medført store tilleggsbelastninger på bygg som i utgangspunktet ikke var beregnet for slik vekt på tak.

– Systemet vi har utviklet fester panelet med beslag i selve byggstrukturen uten ballast og dermed blir vekten kraftig redusert, ned til 6 kilo per panel, sier Sigbjørn Reigstad, Prosjektleder i LOBAS Solar.

– Med vår løsning løftes hele systemet opp fra taket, dette hindrer at løv og andre fremmedlegemer samler seg og at vann renner fritt unna.

Etter forslag fra taktekker

LOBAS har i lang tid vært kjent for sine løsninger for taksikring i Norge. De har samarbeidet med taktekkerbedrifter og taktekkerforeningen i lang tid. Det var også slik de startet produktutviklingen for solcelleanlegg.

Fra venstre: Kristian Loeshagen, Sigbjørn Reistad. Foto: LOBAS AS

– En taktekker tok kontakt med oss i 2019 og foreslo å utvikle et system for montering av solcelleanlegg uten bruk av ballast, forteller Reigstad.

– Vi syntes det var en god idé, og etter det har det gått slag i slag. Innovasjon Norge engasjerte seg høsten 2020 og støttet prosjektet med 7,5 millioner kroner, og nå er vi klar for å markedsføre det.

SINTEF-samarbeid

Under utviklingen av festesystemet har LOBAS samarbeidet tett med SINTEF om de tekniske løsningene. Frem til i dag har det ikke foreligget noen anvisninger i forskrifter om hvordan solcellepaneler på bygg skulle monteres, og dermed har det vært fritt frem for aktørene å benytte løsninger som ikke har vært teste for nordiske forhold.

– Vi har samarbeidet tett med SINTEF om utviklingen av festesystemet, sier Reigstad.

– Først og fremst har det dreid seg om beregninger for last og snølast samt forskriftsmessig festing og at det er tilfredsstillende tetthet i taket. Det har vært viktig å sikre at systemet tåler de belastningene det utsettes for i norsk klima.

Interaktiv kalkulator

LOBAS og SINTEF utvikler også en kalkulator der kunder kan gå inn og få beregnet en kostnadsoptimalisert løsning for det aktuelle taket.

– Kalkulatoren tar utgangspunkt i geodata og ut fra den konkrete snø- og vindlasten på lokasjonen beregnes kravene til systemet for både nedtrykk og oppløft, sier Reigstad.

– Forskjellige forhold krever forskjellige dimensjoneringer av innfestingssystemet, spesielt med tanke på vindlast. Eksempelvis skal den største av baseplatene tåle 8 kilonewton per kvadratmeter i oppløft.

Anvendbart og effektivt

LOBAS nye innfestingssystem for solcellepanel baserer seg på mekanisk innfesting i taket, der de har utviklet en løsning med en baseplate som festes mekanisk ned i undertaket, deretter tekkes det over slik at bygget blir helt tett.

– Innfestingssystemet er universelt og kan brukes til alle typer solcellepaneler, sier Kristian Loeshagen, Salgssjef på tak i LOBAS.

– Tykkelsen på enkelte panel kan være en utfordring, men dette har vi tatt hånd om med en justerbar klips som ivaretar fester av alle de forskjellige tykkelsene på paneler som finnes i markedet.

– Ikke minst vil systemet som består av skinner og klips sørge for at monteringen forenkles betraktelig og enklere vedlikehold i anleggets driftsfase. Likevel må dette utføres på en profesjonell måte av fagpersonell, som taktekkere er, slik at byggets vanntetthet ivaretas over tid.

Norske underleverandører

Under utvikling og igangsetting av produksjon har LOBAS lagt vekt på å samarbeide med norske leverandører.

– Norsk Hydro produserer skinneprofilene av aluminium for oss, dette har vi ikke utstyr for selv, sier Loeshagen.

– Hydro produserer disse på en profesjonell og bærekraftig måte. Systemet skal også kunne plukkes ned og gjenbrukes. I tillegg til Norsk Hydro har vi norske produsenter på smådelene, den nærmeste ligger bare to kilometer unna oss.

Videre utvikling på vei

– Med tanke på skråtak vil vi også komme med løsninger for de fleste typer tak som steintak, båndtak og platetak. Der integrerer vi både snø- og fallsikring i systemet. Fallsikring kan også integreres i systemer for flate tak. I de videre planene ligger også utvikling innfestingssystem for bruk på vegg, avslutter Loeshagen.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Legg igjen en kommentar