Foto: Fristads
Publisert: 11.05.2022 

EPD utviklet for arbeidsklær

Klesindustrien står for ca. 4-8 % av verdens klimagassutslipp. Dette er en sak som arbeidstøyprodusenten Fristads tar på alvor. Før 2030 skal selskapet ha halvert sine utslipp knyttet til virksomheten, og en viktig brikke i omstillingen staves EPD.

Omstillingen i klesbransjen går fremover og samtidig som produsentene går over til en mer bærekraftig produksjon, diskuteres også forretningsmodellen i bransjen. For at Fristads skal lykkes med å nå målet om å halvere utslippene innen 2030, kreves hardt arbeid, og ingenting overlates til tilfeldighetene.

– Arbeidsklær vil alltid være nødvendig for å beskytte arbeidstakere på jobb, men vi synes ikke det skal gjøres på bekostning av miljøet, sier Anders Hülse, administrerende direktør i Fristads.

En av de viktigste faktorene for omstillingen, er å få kundene til å se nytten av å ta mer klimabevisste valg. For å lykkes har Fristads investert mye tid og penger i å lage en såkalt EPD (Environmental Product Declaration) eller miljøvaredeklarasjon for klær – noe som tidligere kun fantes til for eksempel byggematerialet.

– En EPD rapporterer på en svært transparent måte et plaggs totale påvirkning på miljøet – fra fibernivå til frakt. På denne måten kan kundene tydelig se hvilken påvirkning arbeidstøyet har og sammenligne også vårt mer bærekraftig produserte arbeidstøy med konvensjonelt produserte plagg, fortsetter Anders.

I 2022 har selskapet gitt ut to nye kolleksjoner med HiVis plagg for arbeidere innen vei, bygg og anlegg, transport og logistikk – den første av sitt slag i verden.

– Fristads Green HiVis er den mest omfattende bærekraftige kolleksjonen i Fristads sortiment til dags dato. Vi har jobbet lenge og hardt med denne kolleksjonen og den blir den første i sitt slag i verden, noe som er en viktig milepæl for oss, sier Lene Jul, Product Management Director i Fristads.

Fristads har et langsiktig mål om å være ledende innen arbeidsklær når det gjelder bærekraft, og satte listen høyt med lanseringen av verdens første miljøerklærte kleskolleksjon Fristads Green allerede tilbake i 2019.

– Jeg er stolt over at vi er det første selskapet som nå kan tilby mer bærekraftige alternativer av arbeidsklær til denne store gruppen profesjonelle brukere, slik at vi sammen kan redusere vår påvirkning på klimaet, avslutter Anders Hülse.

I tillegg til arbeidstøyet ønsker Fristads å strekke seg langt for å lykkes igjennom hele verdikjeden.

– I 2021 lanserte vi et nytt samarbeid med Sister in Business (SiB) for å se om vi faktisk kunne lykkes med å gi nytt liv til ubrukte og brukte tekstiler også, noe vi virkelig har bevist er mulig, sier Johan René Bjørnsen, Country Manager i Norge.

– At vi endelig kan si at sirkulærøkonomi ikke bare forblir et ord i ordboken vår, men faktisk går fra ord til handling, er inspirerende og engasjerende for oss alle. Ikke bare ved å gjøre omsøm og gi nytt liv til brukte tekstiler via en panteordning, Pant meg! men også fordi samarbeidspartneren vår står for et inkluderende arbeidsliv med fokus på mangfold og inkludering av kvinner med innvandringsbakgrunn som uten tvil er vinn-vinn for hele samfunnet, avslutter Johan R. Bjørnsen.

Fakta:

Siden 1925 har Fristads utfordret og utviklet slitesterkt og funksjonelt arbeidstøy, alltid med brukeren i fokus og med innovasjon og bærekraft som drivkraft. Fristads er en del av Hultafors Group, som eies av Investment Latour AB.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring