Foto: Pixabay
Publisert: 12.04.2024 

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.

OBOS og Hafslund dannet i 2022 solcelleselskapet Enny. Selskapet bistår borettslag og næringsbygg med planlegging, installasjon og drift av solcelleanlegg, og vil i løpet av 2024 ha levert rundt 20 solcelleanlegg.

Nå er det klart at selskapet inngår et digitaliseringssamarbeid med Sandefjord-bedriften Guard Automation. Målet er å forbedre drift og vedlikehold av solceller gjennom kontinuerlig overvåkning og smart bruk av driftsdata.

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått på plass et samarbeid med Guard. Det sikrer oss pålitelige driftsdata fra alle solcelleanlegg i sanntid uavhengig av solcelleleverandør. Digitaliseringen skaper store muligheter for smartere drift og energistyring, sier teknisk ansvarlig i Enny, Ørjan Bakkland.

Han legger til at selskapet har store ambisjoner for videre vekst, og at det ferske digitaliseringssamarbeidet med Guard er en viktig del av dette.

Smart drift gjør solproduksjonen mer lønnsom

Enkelt forklart vil samtlige solcelleanleggene fra Enny kobles opp mot den norsk-utviklede skyplattformen Guard Cloud. Det fungerer som et drift- og overvåkningssystem for Enny og deres kunder.

– Solproduksjonen overvåkes i sanntid og dataen presenteres i et brukervennlig «dashboard». Teknologien gjør det mulig å sammenligne produksjonen mot tidligere perioder, og predikere energiproduksjonen frem i tid. Skyplattformen kan nemlig hente data fra alle mulige kilder, eksempelvis værdata fra Meteorologisk Institutt og strømpriser fra Nord Pool, sier Hanne Torp Nilsen i Guard Automation.

Det støtter Bakkland i Enny:

– Hvis noe er galt, vil vi og kunden bli varslet slik at feilen kan rettes raskt. Og etter hvert vil vi bevege oss i retning av mer overvåking av tilstanden til solcelleanleggene, for å kunne løse utfordringer før de blir et reelt problem, sier han og fortsetter:

– Løsningen er et kjempeskritt for å forbedre drift og vedlikehold. Tidligere måtte vi forholde oss til en rekke ulike driftsverktøy, fremover blir alt samlet i Guard Cloud. Det vil spare oss for mye tid. I sum gjør denne digitaliseringen det mer lønnsomt å investere i solceller fordi vi kan drifte mye smartere, og få mer innsikt om den fornybare energiproduksjonen, sier Bakkland.

Han mener det er en stor fordel å samarbeide med en norsk aktør da det er lettere å utvikle løsningen i fellesskap, og gir trygghet om at dataen er lagret i Norge. Guard Automation bistår nær 40 prosent av norske kommuner med systemer for kritisk infrastruktur.

– Vi ser frem mot å samarbeide videre for å gjøre det enklere og mer lønnsomt å investere i solproduksjon, avslutter Torp Nilsen og Bakkland.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring