Publisert: 30.11.2018 

En hel by under ombygging

Det skjer store ting i Bodø. Ikke bare blir det svært mye større bygninger å se, men omveltningen blir virkelig...

Det skjer store ting i Bodø. Ikke bare blir det svært mye større bygninger å se, men omveltningen blir virkelig merkbar både for beboerne og for dem som måtte komme på besøk. Hittil er 6 bygninger på formidable 14 etasjer vedtatt bygget, Bodø 360 er en av dem.

Bodø 360 har fått navnet sitt fordi dette bygget vil ha leiligheter som i prinsippet gir 360 graders utsikt over byen, og slik sett trolig blir svært attraktive. De underste etasjene er allerede okkupert av den lokale sparebanken, men oppover i høyden er det fortsatt mulig å skaffe seg en skikkelig stas-utsikt. Bygget er under oppføring nå, og er nesten fullsolgt allerede, sier prosjektmegler Runar Nilsen:

Knallsuksess

– Bodø 360 har vært en knallsuksess helt fra begynnelsen, og nå ser vi en virkelig positiv trend i byen generelt. Alt fra de 4 såkalte «Punktbyggene» til det generelle løftet som byen har fått de siste 10 årene er en skikkelig vitamininnsprøytning, og skaper optimisme og liv, forteller han.

– Hva med leilighetene, går de unna?

– Det skal jeg hilse og si! Bygget er jo ikke ferdig oppført enda, og likevel er det bare 4 leiligheter igjen. Det har vært en formidabel etterspørsel, så her har det vært virkelig moro å være megler, smiler han.

– Hva er prisnivået på «downtown» Bodø i disse dager?

– Leilighetene her varierer ganske mye i pris. De aller minste, som er på 44 m2, gikk unna for 1,9 millioner kroner. Når det så gjelder de store leilighetene, med rundt 180 graders utsyn over byen og havna, ligger de dyreste på 9,430 millioner kroner inklusive parkering i kjelleren.

– Hva hendte med 360 graders utsyn?

– Nåja, da navnet ble til, tenkte man vel på at absolutt alle som kjøper leiligheter i dette bygget vil få en svært god utsikt. Og det stemmer jo, sier en oppstemt prosjektmegler. Etterspørselen viser seg altså å være den reneste drøm for en prosjektmegler, og dette skyldes avgjort den generelle optimismen som rår i byen, mener Nilsen.

Optimisme

Dette er bare ett av symbolene på det som kan sies å bli det «nye» Bodø: Etter vedtaket om å flytte militærbasen for noen år siden, gikk byen nærmest kollektivt inn i en depresjon: Nå ville man miste store deler av skatteinntektene fra de militært ansatte, trafikken ville bli mindre, og næringslivet ville lide store tap. Men så var det altså den gode ideen dukket opp: Man måtte uansett flytte flyplassen. Den må nemlig oppgraderes, og dermed flyttes. Når man likevel skulle gjøre dette, hvorfor ikke like godt oppgradere byen, og bruke noe av den gamle flyplassen til boligområder, slik man har sett gode resultater på andre deler i verden? Og som tenkt – så gjort. I alle fall delvis. Planene er fortsatt mange og store, både i kommunal og privat regi. Litt eksotisk har det også vært, med historier om mystiske amerikanske milliardærer som kanskje ikke var så milliardærer når det kom til stykket. Alt i alt er det likevel en «ekstrem oppussing» som er på gang i Bodø - og en optimisme og byggevirksomhet man sjelden har sett maken til i noen annen by siden oppbyggingen etter den andre verdenskrig pågikk på det sterkeste.

Fremtidsutsikter

Det er nemlig ikke bare privat næringsliv som er preget av en sjelden optimisme: Det samme gjelder offentlig sektor. Det nye Nordlandssykehuset som er under oppføring er nemlig ett – eller kanskje man skal si 2 av byggene som kommer til å rage hele 14 etasjer over bakken, og dette betyr en særdeles stor endring av det man kan kalle Bodø sin «skylight», eller profil, om man vil. Kommunen har vært med på å forme planene allerede fra starten av, og er en ivrig medspiller. Faktisk har man egne medarbeidere som er dedikert til arbeidet med å flytte-og bygge opp den nye byen. Som altså ikke reiser seg fra aske, lik en fugl Fønix, men i alle fall delvis på tomter som ble frigjort da forsvaret fant på å si takk for seg i Bodø.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring