Fra venstre: Tommy Hagenes og Martin McGloin. Foto: Praktisk Proptech
Publisert: 05.04.2024 

– En flodbølge av AI vil treffe eiendomsbransjen

Proptech-bølgen som nå skyller over landet vil trolig bli for barnemat å regne. Det mener to av landets fremste proptech-eksperter, som spår at en bølge av kunstig intelligens vil treffe eiendomsbransjen de neste årene.

– Da vi etablerte Praktisk Proptech for noen år siden, var KI og AI, eller Kai, som vi kaller det, fortsatt et fremmedord. Ingen hadde noe forhold til begrepet eller hva det betydde. I dag er situasjonen en helt annen og Ai er på full fart inn i mange bygg, sier Tommy Hagenes og Martin McGloin.

Har bare sett begynnelsen

Sammen står de bak podkasten Praktisk Proptech. Begge jobber også aktivt med ny teknologi, og Hagenes jobber til daglig i selskapet Energy Control, hvor en levende lab for testing av ny eiendomsteknologi er blant det han bruker tid på.

– Vi har sett en utvikling hvor flere og flere av løsningene i stadig større grad blir selvgående og smarte. De utvikler seg med andre ord i en helt tydelig AI-retning, sier McGloin.

– Dette er en utvikling vi bare har sett begynnelsen av. Vi tror at den utviklingen vi har sett innen proptech, kommer til å gå enda raskere innen AI. Vi er derfor ganske overbevist om at vi de neste årene kommer til å se en bølge av ulike AI-løsninger skylle over eiendomsbransjen, sier Hagenes.

Lanserte tidenes proptech-dugnad

På FDVkongressen for et år siden, tok de to proptech-ekspertene, initiativ til den største dugnaden norsk eiendomsbransjen noen gang har sett. De inviterte en samlet bransje til Maritimt Museum på Bygdøy for å vise hvordan ny teknologi i praksis kunne gjøre gamle bygg nye. Nå har det gått et år. Hva har egentlig skjedd både i bygget og i bransjen?

– Fra utsiden er bygget akkurat som det var, men på innsiden er det et helt nytt bygg. Maritimt Museum har ikke bare fått kontroll over dataene i bygget, de er også i ferd med å bli selvstyrt og er med det godt på vei inn i AI-verdenen, sier McGloin.

– Inneklima og energiforbruk er betydelig redusert og bygget er i dag mye billigere å drifte enn for bare et år siden, legger Hagenes.

Vil revolusjonerer foredragsformatet

På årets FDVkongress skal de og alle som har vært involvert, ikke bare vise hva de har gjort og hvordan, samt hva det har resultert i, men de skal vise det «live» fra bygget.

– Det betyr at vi fra scenen kan koble oss opp mot bygget og se sanntidsdata fra bygget. disse skal vi sammenligne med før og etter tiltak for å dokumentere og synliggjøre alt som er gjort. Dette er ikke en tørr powerpoint-presentasjon, men live edutainmant, sier McGloin.

– Vi vil også vise hvordan AI i praksis allerede er godt på vei inn i norske bygg. Mange tror kanskje at det bare er prat, men fremoverlente gårdeiere ser mulighetene og benytter seg av kunstig intelligens for å gjøre byggene enklere og bedre å drifte, sier Hagenes.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring