Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring
Publisert
23.feb.2021

En fantastisk reise hos Multiconsult

Kommunikasjonsleder Gaute Christensen synes rådgivende ingeniører får for lite oppmerksomhet: de er en viktig brikke i byggeprosjekter, men ender gjerne opp som en litt usynlig partner.

Kommunikasjonsleder Gaute Christensen har vært hos Multiconsult siden 2008, og har ansvar for hele spekteret innen kommunikasjon, eksternt og internt.

Hvorfor Multiconsult og hvorfor er du fremdeles der etter 12 år?

– Jeg syntes det var et ganske fascinerende selskap, også fordi de hadde et verdigrunnlag som passet godt for meg. Stillingen var midt i blinken for meg, svarer Christensen.

– Grunnen til at jeg jobber her enda, det handler egentlig om en fantastisk reise. Jeg begynte da vi var 1100 medarbeidere, nå er vi rundt 3000. Jeg var den første som var ansatt med kommunikasjonsfaglig bakgrunn og jeg har fått være med på å bygge opp kommunikasjon slik vi fungerer i dag. Det har vært mange morsomme og utfordrende oppgaver. Jeg har også vært med på å ta selskapet med på Børsen.

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

Jeg har bygget opp en avdeling som er ganske effektiv, og har anledning til å bruke kommunikasjon strategisk, det er ekstremt viktig for meg. Det er rett og slett et morsomt sted å være. Jeg trives veldig.

Det er alltid gøy å bygge opp noe. Multiconsult har jo vokst mye og kjøpt opp selskaper. Jeg har også hatt ansvar for omprofilere selskapet visuelt. Og jeg har vært med på å farge strategilanseringer som har krevd veldig mye, fortsetter han.

Planene fremover inkluderer å knytte sammen kommunikasjonsaktivitetene mellom de forskjellige kontorene – nasjonalt og internasjonalt – og skape synergier.

Før Multiconsult hadde Christensen forskjellige kommunikasjonsroller i Statens vegvesen fra desember 1996. Han er utdannet Cand.mag. fra Høyskolen i Gjøvik, Bachelor of Science i kommunikasjon og mediastudier fra NTNU og har et års studium ved Markeds- og mediaskolen. Christensen er opprinnelig fra Trondheim, men flyttet til Oslo for å jobbe i vegvesenet.

Ble kastet ut i det

Før Multiconsult var du over 11 år i Statens vegvesen hvor du også fikk bred og nyttig erfaring?

– Jeg ble ansatt ute på prosjekt og var den eneste som arbeidet med kommunikasjon. Jeg ble kastet ut i det, jeg var relativt fersk. Det var ikke noe miljø den gangen å sparre med, du måtte stole på deg selv. Det har jeg tatt med meg.

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

Christensen har også erfaring med kriseledelse fra Vegvesenet.

– Man lærer mye ved krisehåndtering man kan ta med seg i hverdagen. Ikke minst gjelder det å holde roen og tenke et par hakk fremover. Er det noen gang man må være strategisk, så er det da, understreker han.

Hva ser du som utfordringer og muligheter i bransjen?

– Det er en bransje i endring på grunn av digitalisering og teknologisk utvikling, og vi ser bærekraft som en sterkere premissgiver, svarer Christensen, som også oppfatter verdikjeden som veldig silobasert.

– Her ligger det både utfordringer og muligheter, mener han.

– Jeg har stor tro på verdinettverk som samarbeider på tvers av verdikjeden til det beste for hele prosjektet. Ønsket mitt er at flere hadde sett verdien av mer helhetlig verdiskaping, at man kanskje ikke bare ser på kost.

Vi har jo kontraktsformer hvor alle aktører deler risiko og gevinst i fellesskap, påpeker han, hvor aktørene jobber på tvers i verdikjeden og har som felles mål at prosjektet skal lykkes.

– Det med verdinettverk og helhetlig verdiskapning i et livsløpsperspektiv opplever jeg blir sentralt fremover.

En missing link

Du har påpekt at rådgiverrollen ofte glemmes i medieomtale av prosjekter?

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

– Vi har vært veldig lite bortskjemt med oppmerksomhet i vellykkete byggeprosjekter. Vi er ofte nevnt med en bisetning, svarer Christensen.

– I byggeprosjekter er det gjerne fire store aktører: Utbygger, arkitekt, oss som rådgivende ingeniører som egentlig muliggjør arkitektens visjon, pluss entreprenør som gjør det fysiske bygget. Man ser de fine skissene til arkitekten, byggeaktivitetene til entreprenørene og man ser det ferdige bygget.

Det er en missing link der som heter rådgivende ingeniører, som faktisk muliggjør de fantastiske byggene rundt omkring. Våre fagpersoner er muliggjørere. Vi er en veldig viktig brikke, fortsetter han, men samtidig en litt usynlig partner.

– Det er også et paradoks at når et bygg ikke blir like vellykket, da er det fort rådgiveren det pekes på.

Hva er dine største ønsker for ditt eget fag?

– At flere kan forstå hva du kan oppnå med god strategisk kommunikasjon, understreker han.

– Kravet til transparens er viktigere og viktigere. Det å være god på kommunikasjon er alfa og omega for ledere i dag – og man oppnår mye ved å være bevisst hva man vil oppnå gjennom kommunikasjon.

Hva inspirerer deg?

– Ofte når jeg sitter med en problemstilling og knekker nøtta, det inspirerer meg. Det inspirerer meg når jeg kan bidra til endring. Jeg trives veldig når jeg er med og gjør en forskjell og er med på å utvikle selskapet sammen med andre. Jeg trigges av å bli utfordret på kompetansen min.

Utfordringer i fellesskap

Hva trives du mest med i jobben?

– Jeg trives jo veldig bra med variasjon. Og å sitte der de strategiske beslutningene tas. Det er da du virkelig kan gjøre en forskjell gjennom god kommunikasjon, svarer Christensen.

– Det er sentralt å ha spennende arbeidsoppgaver, at det er oppgaver der du må skjerpe deg litt ekstra, og lære. For eksempel når vi skulle gå på Børs, det var noe jeg ikke kunne. Jeg synes også det er tilfredsstillende når man lykkes etter å ha arbeidet beinhardt med en utfordring.

På slutten av året når man tenker tilbake på hva du og gjengen din har oppnådd, er den største tilfredsheten over hva vi i fellesskap har fått til.

Hvordan gjør du dine medarbeiderne i stand til å lykkes?

– Jeg har stor tro på frihet under eget ansvar, svarer Christensen, som tror det er da folk trives og yter best.

– Jeg er blitt flinkere å gi litt slipp. Jeg vet jo selv at jeg ikke hadde trivdes med en leder som detaljstyrte. Min oppgave er å sørge for gode rammevilkår, gjøre dem synlig, være tilgjengelig og være en god sparringspartner. Og jeg prøver å sette av tid når de ønsker råd. Ellers ved å heie på dem.

Jeg er så heldig å ha medarbeidere som er selvgående og initiativrike, fortsetter Christensen, som har tro på at de får dyrke sine egne interesser og ha egne langtidsgående prosjekter de kan sette sin egen signatur på.

– Pluss utfordre dem på områder der de har noe å hente og støtte dem på reisen, slik at de kommer dit de ønsker.

Spenning og skrekkblandet fryd

Hva tenker du når du ser tilbake på karrieren så langt?

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

– Jeg har vært heldig og fått være med på veldig mye som andre ikke har fått lov til.

Jeg har vært med på happenings som betyr noe. Noen med negativt fortegn for selskapet jeg arbeider for, andre med store positive fortegn. Men min erfaring er bare pluss.

I sum så har jeg vært utrolig privilegert. Den erfaringen jeg har fått med meg påvirker hvordan jeg utfører faget, ledelse og forholder meg til andre.

Hva tenker du om fremtiden?

– Vi har en verden og en bransje som er i endring.

Det gir litt spenning og litt skrekkblandet fryd. Vi rigger oss og er offensive. Vi ser truslene, men minst like mye på nye muligheter.

Vi må samarbeide mer på tvers, lage gode verdinettverk. Jeg tror relasjonskompetanse blir veldig viktig fremover.

Samtidig blir kravet til at du skal holde omgivelsene orientert bare større og større. Vi får bare flere og flere flater å operere på. Min jobb er å filtrere og ta ansvar for å tilrettelegge.

Og jeg ønsker sammen med resten av bransjen å løfte ingeniørenes status, for det er fortjent. Og jeg synes det er kjempespennende å høre om kollegaers erfaring fra ulike områder. Vi har så mange dyktige folk i organisasjonen, flere har verdensledende kompetanse. De har jo mye å si for utviklingen for Norge og verden.

Men først og fremst blir det spennende fremover fordi det kommer mye endring i en bransje som har vært veldig lik i mange år.

Hunden er god terapi

Hvordan balanserer du jobb og privatliv?

Christensen har kone og to kull med til sammen tre barn: en på 25, en på 15 og en på 12 år.

– Barna synes iblant at det kan bli litt mye jobb på pappa. Når jeg har valgt den rollen jeg har, har jeg jo også valgt å være tilgjengelig 24/7. Men jeg er nok blitt mye flinkere til å ikke ta opp PC’en når jeg ikke må. Jeg vet ikke om jeg jobber noe mindre, men jeg jobber mer komprimert. I tillegg er jeg nok også flinkere til å holde litt lavere tempo etter perioder som krever et skikkelig magadrag.

Og vi har hund som må luftes litt, det er veldig god terapi. Jeg får frisk luft hver dag og rom for å tenke på noe annet enn jobb, forteller han.

– Pluss vi har hytte, der slapper jeg veldig godt av, fortsetter Christensen, som har en stor lidenskap for telemarkskjøring.

– Hytten ligger nær et alpinanlegg – og ski er noe vi trives med alle sammen.

Og jeg synes det er utrolig deilig å snekre litt og gjøre noe i hagen. Det er god terapi å gjøre noe fysisk. På fleip bruker jeg gjerne å si at hvis jeg ikke hadde valgt kommunikasjon, kunne jeg tenkt meg å være snekker, avslutter han.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring