Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring
Rita Tvede Bartolomei
Publisert: 21.04.2022 

Derfor er lærlinger så viktige for bransjen

Lærlinger er en investering i fremtiden. De gir tilgang til egen arbeidskraft for bygg- og anleggsbedrifter. Men de bidrar også med nye tanker og ideer. Veidekke, AF Bygg Oslo og Consolvo forteller hvorfor de satser på lærlinger.

Veidekke startet en storsatsing på lærlinger i 2016. Mye av årsaken til satsingen var at søkermassen til yrkesfag over flere år hadde vært faretruende liten.

– Derfor bestemte vi oss for å gå litt foran i løypa, og arbeide for å fremsnakke yrkesfagene. Det har ikke vært enkelt å finne den formen som treffer de unge best. Samtidig måtte vi nå ut til foreldre slik at de begynte å anbefale bygg- og anleggsfagene til både sine sønner og døtre. Det er gjerne enklere å anbefale yrkesfag til gutter enn til jenter, som også var en trend vi ville snu, sier kommunikasjonssjef Helge Dieset.

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

I noen år brukte Veidekke en gamer i lærlingekampanjene sine, og i år bruker de en ung YouTuber. Konsernet har brukt millionbeløp for å henvende seg til ungdom og deres foreldre og for å sette lærlingebehovet på dagsorden i redaksjonene. Satsingen har kanskje kostet, men også gitt Veidekke mye goodwill tilbake:

– Vi har fått flere priser for satsingen, vi har fått hilsen fra statsministeren, og ros fra ledende politikere og kunder. Det betyr også mye for de utlærte fagarbeiderne, at yrkesfag fremsnakkes. Nå har myndighetene et krav til at rundt 8 til 10 prosent av de ansatte på byggeprosjekter skal være lærlinger, men før dette skjedde var vi med på å øke bevisstheten på at lærlinger måtte det satses på, tilføyer han.

Ikke bare ungdommer

Til enhver tid arbeider over 200 lærlinger for konsernet i Norge. Mange forbinder lærlinger med unge mennesker, som nettopp er ferdige med yrkesskolen. Men Veidekke ansetter også godt voksne lærlinger som skal omskolere seg.

– Faktisk har vi flere tidligere frisører hos oss, som har fått slitasjeskader på grunn av mye statisk arbeid. De får bedre helse av å bruke hele kroppen som tømrere. Men også mennesker som kun har jobbet administrativt på kontor. De senere årene har det blitt mulig å kombinere en yrkesfaglig utdanning med en akademisk utdanning. Det har gitt flere muligheter for de som ønsker å gå videre fra yrkesfag, sier Helge.

En investering i fremtiden

Borgar Haugen Engeland, lærlingsansvarlig i Veidekke, sier at å satse på lærlinger, er en investering i fremtiden.

– Skal vi få tilgang på alle de viktige håndverkerne vi trenger fremover, så må vi produsere dem selv. Pandemi med mindre tilgang på utenlandsk arbeidskraft, har vist oss enda tydeligere hvor viktig håndverkere er. Derfor må vi utdanne flere fagarbeidere i Norge, og det må være en langsiktig satsing, sier han.

Borgar sier de får tilbakemeldinger om at Veidekkes lærlinger trives i arbeidshverdagen.

– Lærlingene opplever å komme inn i en seriøs bedrift, der det legges godt til rette for dem. Det vi ser etter er først og fremst folk som er nysgjerrige på fagene, ønsker å lære noe nytt og er motiverte for å gjøre et fysisk arbeid. Mange håndverksyrker er fysisk krevende, men vi er likevel alltid på jakt etter kandidater som kan tenke klokt og planlegge arbeidet fremover, sier han.

De største fagene i Veidekkes byggevirksomhet er tømrerfagene og betongfagene. Men totalt tilbyr konsernet 20 fagretninger for lærlinger.

– Det er lettest å få rekruttert lærlinger til tømmer og betong, mens det er vanskeligere å få tak i lærlinger til asfaltfaget, og anleggsmaskinførerfaget, sier han.

Vi må ta vare på yrkesfagene

Roar Neegaard, fagansvarlig tømrer for AF Bygg Oslo. Avdelingen for byggfagene i Oslo, har for øyeblikket 6 lærlinger. Men siden målet er 20 prosent lærlinger, så vil dette antallet snart øke til 10 totalt. Til enhver tid i AF Gruppen i Norge, arbeider rundt 150 lærlinger. Han sier lærlingesatsingen er verdifull både for konsernet og for lærlingene: AF Gruppen bruker da egen arbeidskraft, og lærlingene får viktig arbeidserfaring på store prosjekter.

Foto: Gruppen/Lars Barth-Heyerdahl

– Lærlinger er viktig for AF Bygg Oslo, for det er her vi får lært opp de beste folka til å bli fagarbeidere for oss. Yrkesstolthet er noe vi setter høyt, sier han.

Godt samarbeid i bransjen

AF Bygg Oslo har lenge hatt en kultur for å bruke egne tømrere, sier Neergaard: Han startet selv som lærling på timelønn i 1986.

Han nevner at blant de store bygg- og anleggsaktørene i Norge, så har det lenge vært et godt og tett samarbeid.

– Vi store har et godt samarbeid på lærlinger, for vi er alle interessert i å bevare yrkesfagene og yrkesstoltheten. Samarbeidet går blant annet gjennom Kuben Yrkesarena, Utdanningsetaten og Opplæringskontorer (ByggOpp) for byggfag, sier Roar.

Hvilke retninger innen byggfagene, tenker han blir mest ettertraktet i årene som kommer?

– Med hensyn til Oslo, så er det i alle fall tømrerfaget, betongfaget og murerfaget, som det helt klart vil være veldig gode jobbmuligheter i fremover, sier han.

Lærlinger gir nye impulser

Faglig leder for lærlinger i Consolvo, Lars Woldsengen, sier de er en relativt ung lærebedrift: Derfor er lærlinger et nødvendig skritt mot å sikre økt kompetanse og rekruttering innen fagområdene bedriften arbeider med.

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

– Vi ønsker å oppnå videreføring av kunnskap og faglig fornyelse. Kun slik kan vi få dyktige medarbeidere tilpasset våre behov. Lærlinger er viktige for å få inn nye impulser i bedriften. Dagens ungdom har en annen bakgrunn og bagasje enn den voksne generasjonen, forteller Woldsengen.

Selv om bedriften ønsker å utvikle kompetente medarbeidere til egen bedrift, så gir lærlinger enda mer verdi til Consolvo.

– For jeg tror også at lærlinger kan bidra med å utvikle våre erfarne arbeidere. Det er fordi de da får nye roller og oppgaver i forbindelse med lærlingene, sier han.

Bransjen trenger praktiske og teoretiske fag

Han minner om at byggenæringen trenger mennesker som både kan utføre praktiske og teoretiske oppgaver – og mennesker som kan hjelpe med å koble disse sammen.

– Våre arbeidsoppgaver er komplekse og spennende, og vi utfører arbeid under forskjellige klimatiske forhold, så man må like å være ute og i aktivitet. Samtidig er byggenæringen i ferd med å bli digitalisert, og denne utviklingen vil fortsette, sier han.

Allerede nå har Consolvo fem lærlinger innen betongfaget.

– Men statistikken viser at det er få søkere på landsbasis, så rekruttering er selvfølgelig en utfordring. Siden vi utfører arbeid innen flere fagområder, så diskuterer vi allerede nå muligheten for lærlinger innen stillasbyggerfaget, industrimalerfaget og blikkenslagerfaget, sier Lars Woldsengen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring