Foto: Marius Ljungquist
Publisert: 09.04.2024 

Budsjetthus – familiedrømmen i Ytong

Marius Ljungquist har sammen med familien snart ferdiggjort drømmehuset – på budsjett. Nøkkelen til å holde kostnadene nede har vært mest mulig tilegnet egenkunnskap, både fra svennebrev, som takstmann og nøye utvalgte byggematerialer, hvor porebetongelementer fra Xella har spilt en sentral rolle. Familien jobber målrettet med å fullføre huset innen året er omme, før familiens tredje barn kommer til verden.

Boligprosjektet på Granli i Kongsvinger, døpt «Budsjetthus», er familiens første byggeprosjekt og har sin egen Instagram-konto. Xella Norge har levert Ytong porebetongblokker, både i yttervegg, innvendige bærevegger og etasjeskiller, som har satt et viktig fundament for familiehjemmet.

– Vi var klar over at å bygge et hus kunne sette press på familieforholdene, så vi hadde mange diskusjoner før vi tok steget da vi ble enige i at det er en egen sjel i noe familien har bygget sammen. Drømmen har vært å skape et familiehjem uten at vi skulle ende med for stor gjeld. Med svennebrev i overflatebehandling og stor dedikasjon til å tilegne oss mest mulig kunnskap for å ta de mest økonomiske valg bestemte vi oss for at dette var realistisk, forteller Ljungquist og fortsetter:

– En avgjørende faktor var at vi fant et byggemateriale som tillot oss å gjøre mye av arbeidet selv. Ved å velge Ytong fra Xella kunne vi fokusere på de større oppgavene og komme raskt i gang med overflatebehandling. Ytong tillot en enkel montering uten bruk av mørtel eller behov for ekstra lag som dampsperre eller plateslå, samtidig som materialet møtte alle de tekniske byggekravene. Det var et kostnadseffektivt materiale som sparte oss masse tid.

Å bygge i en vanskelig tid

Ved siden av et byggeprosjekt har begge foreldrene jobbet fulltid, i tillegg til deltidsjobber i helgene i ruspsykiatrien og som takstmann.

– Vårt mål med Budsjetthuset var å minimere gjelden mest mulig. Vi har løst dette med å jobbe mye ved siden av byggeprosjektet, egeninnsats i selve byggeprosessen, og velge økonomiske smarte materialer, i tillegg med god hjelp fra «Bestefar Tom», forteller Ljungquist.

De siste tre årene har vært en internasjonal turbulent tid som har påvirket byggebransjen i stor grad. Her viste porebetong seg å være et klokt valg.

– Vi klarte å velge et materiale som ikke ble påvirket av markedets uro. Mens prisen på stål og tre skjøt i været, forble tilbudet på Ytong-blokkene vi hadde fått fra Xella Norge stabilt. Dette var av stor betydning da andre utgifter og utfordringer, som mangel på tilgjengelige håndverkere på grunn av permitteringer, oppsto, sier Ljungquist.

100 prosent listefritt

Som driftsleder i Ljungquist AS kjenner Ljungquist til boligtrendene, og en ville han få til selv var et ekte listefritt hjem.

– Vi ønsket å bevise at det faktisk var mulig å få et 100 prosent listefritt hus. Dette ble oppnådd gjennom kunnskap, i tillegg til estetiske løsninger med sparkling, maling og gulvoverflater. Ved å unngå lister har vi også spart kostnader knyttet til dette byggematerialet. Det er litt morsomt å tenke på, utdyper Ljungquist.

En sinnssyk læringskurve

Ingen i familien hadde erfaring med porebetong, men det var ikke et problem.

– Det var en sinnssyk læringskurve med Ytong – første etasje tok tre måneder å bygge, men med den opparbeidede kunnskapen klarte vi å reise neste etasje på kun tre dager! Vi planlegger også å bruke Ytong for den fremtidige garasjen og annekset, da med Ytong-tak i tillegg til vegger. Det er trygt å si at vi er svært tilfredse med resultatet – hvor begge barna har håndavtrykk på ringmuren som huset står på!

Avslutningsvis har Ljungquist gode råd til de som vurderer å bygge drømmehjemmet:

– Forberedelse er nøkkelen: Les, diskuter grundig, og utforsk alle muligheter før oppstart. Ved å liste opp alt som irriterer deg i hverdagen, kan dere effektivt diskutere og være godt forberedt når tiden kommer. Og som ellers i livet – man triller lasten sammen og hjelper hverandre til målet.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring