Illustrasjon: Smart Construction Cluster
Rita Tvede Bartolomei
Publisert: 13.11.2019 

Bruker digitale tvillinger for å skape bedre bygg og kommunale tjenester

Alta kommune ønsker å bli en heldigital bestiller av bygg- og anleggs-oppdrag. Men da skal både næringsliv og beboere involveres. Leder for Smart Construction Cluster, Tor Arne Bellika, håper bransjen og kommune-Norge kan la seg inspirere.

– Digitale tvillinger kan anvendes for å levere nye digitale tjenester til innbyggere og bedrifter – som innen byggesak og byplanlegging. Bruken av digitale tvillinger vil skape økt involvering av brukere, og det skaper sterkt eierskap og stolthetsfølelse hos brukere og innbyggere. Slike menneskelige aspekter er like viktige som økonomi. Timingen er helt optimal nå for å øke den sterke digital-satsingen i BAE-næringen: Både myndigheter og næringen selv ønsker å bruke digitale verktøy for å bli mer effektive. Når kommune-Norge bruker BIM slik at saksbehandlingstiden blir bedre og mer effektiv, hjelper de entreprenører med å lykkes. Det igjen skaper fordeler for en kommune – BAE-næringen er tross alt den største lokale sysselsetteren, sier Tor Arne Bellika, prosjektleder for klyngeutvikling i Smart Construction Cluster i Alta i Finnmark.

Smart Construction er en regional næringsklynge som arbeider for å stimulere tillitsbasert samhandling mellom IT-bransjen og BAE-næringen.

– Økt innovasjon og digitalisering av BAE-næringen er avhengig av mer samhandling. Det må skapes løsninger som er relevante og gode, i samarbeid med konkurrenter og med andre næringer – det statlige og det private, små og store foretak – i tillegg til utdanningsinstitusjoner, sier han.

Altas digitale by-tvillinger: Brukes i et reelt boligutviklingsprosjekt

Foto: Smart Construction Cluster

Alta kommune har nå skapt en digital-by-tvilling, som omfatter flere ulike digitale bygg-tvillinger. En av tvillingene er knyttet til boligutviklings-prosjektet Prestegårdsbakken. Medlemmer i Smart Construction Cluster har hjulpet Alta kommune og utbygger med å realisere den digitale tvillingen til Prestegårdsbakken i verktøyet CityPlanner.

– Når bygget har fått byggetillatelse planlegger utbygger å tilby interesserte leilighetskjøpere tilgang til den digitale tvillingen for å selv være med på å utforme boligene. Løsningen skal ta i bruk AR- og VR som kan vise hvordan resultatet blir. Dette tilrettelegges av IT-firmaet SerIT ElTele i Alta og det finske IT firmaet GBuilder, sier Bellika.

BIMen vil være mulig å logge seg inn på, og vil vise nyttig informasjon om hvordan sola faller til eksakte klokkeslett, hvordan omkringliggende miljøer ser ut, og hvordan byggene og leilighetene innvendig vil se ut.

– Digitale tvillinger vil kunne gi reduserte kostnader, rett og slett fordi all planlegging og samhandling blir mer effektiv og mindre plundrete byråkratisk. Se og prøv virtuelt i 3D i stedet for 150 sider med sakspapirer som må leses og som selv da ikke kan formidle når sola forsvinner på terrassen, sier han.

I fremtiden vil en boligeier som ønsker å bygge et tilbygg kunne bruke en by-tvilling for å få tilgang til standardiserte alternativer.

– Etter å ha logget inn i den digitale by-tvillingen, kan man skrive inn aktuelle høyder og mål, og så vil saksbehandlerne umiddelbart kunne se hvordan bygget ser ut i omgivelsene og hvordan bygget vil bli. Det gir rask og effektiv byggetillatelse. Tiden for fysiske befaringer og lange saksbehandlingsprosesser er snart over i Norge, sier Bellika.

Med tanke på samhandlingen mellom en kommersiell aktør og en forbruker, så vil den også bedres betraktelig med BIM, forteller Tor-Arne Bellika. I fremtiden vil en kjøper kunne «digitalt gå inn i» sitt fremtidige hjem og velge utstyr, materialer, farger og rominndeling – men også plassering av stikkontakter og lyspunkter: Alt før bygget fysisk er påbegynt.

– I dag er det ofte slik at kommunikasjon mellom kjøper og selger er så dårlig at halvparten av leveransene er feil. Kjøper og utbygger misforstår hverandre, noe som medfører en rekke fordyrende ombygginger og endringer. Det gir misfornøyde kjøpere og dårlig omdømme for entreprenøren, sier Tor Arne Bellika.

Norske kommuner og BAE-næringen kan øke lønnsomhet og produktivitet

Illustrasjon: Smart Construction Cluster

Tor Arne Bellika sier byggenæringen har et problem med produktivitet og lønnsomhet. Selv de største entreprenørene sliter med å tjene penger.

– Risiko for forsinkelser, overskridelser og manglende kvalitet i prosjektene er for stor. Bygg21-arbeidet viser at det vil være mulig å bygge 20 prosent billigere og samtidig få mye mer behovstilpassede bygg til norske kommuner, sier han.

Det er mulig å redusere risikoen i bygge-prosjekter ved å innføre mer standardiserte prosesser gjennom BIM– og alt må starte helt i begynnelsen av en innkjøpsprosess, forklarer Tor Arne Bellika.

– BAE-næringen og kommuner kan ved hjelp av BIM kunne simulere og visualisere seg frem til et bygg brukere og eiere er stolte av og som er billig å bruke gjennom hele levetiden, sier han.

Norske kommuner kan spare enorme summer hvert eneste år

Totale årlige investeringer til norske kommuner er på 63 milliarder kroner, ifølge tall fra SSB. Derfor gir 20 prosent billigere bygg et potensial for besparelser (i investeringsbudsjettene alene) på opptil 12 milliarder kroner i året, forteller Tor Arne Bellika.

– Digitale tvillinger gjør det mulig å skape mer brukertilpassende bygg og god kommunal infrastruktur. Et bygg som er tilpasset brukerne reduserer kostnadene for tjenesteproduksjonen i slik som skoler og helsebygg. Rundt 95 prosent av livsløpskostnadene til helsebygg er drifts- og personalkostnader. Nettopp derfor bør kommuner og BAE-næringen jobbe sammen for å hente ut mer av dette gevinstpotensialet, sier Bellika.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring