Foto: BMI
Publisert: 24.06.2021 

BMI lanserer integrerte solcellepaneler til design-takstein

Solcellepanelene PV Premium flukter med flate takstein, og produserer like mye strøm som frittstående paneler.

Solcellepanelene BMI PV Premium felles naturlig inn i takets design fremfor å ligge over eksisterende tekking. Panelene er spesialtilpasset to av BMIs mest populære takstein; Zanda Minster og Turmalin.

–  Både Minster og Turmalin har en flat profil tilpasset moderne arkitektur, og trekkes frem for sitt vakre design. Begge er et godt valg i prosjekter hvor fasaden skal være stilren og av høy kvalitet, sier Frode Myrmel, produktsjef i BMI Norge.

BMI har høye forhåpninger til at produktet vil treffe i et marked der etterspørselen etter solceller øker, både for privatboliger og næringsbygg.

– PV Premium skal være førstevalget for de som ønsker å kombinere fornybar energiproduksjon med takene som hele nabolaget vil misunne, sier han.

Høy effekt med ledende teknologi

BMI PV Premium har et monokrystallinsk laminat, som er det vanligste for små og mellomstore anlegg. Slike paneler gjør om 15 til 20 prosent av solenergien til elektrisitet.

Foto: BMI

–  Årlig utbytte er på mellom 101 og 156 kilowattimer per kvadratmeter, og panelene har en levetid på opptil 50 år. Lønnsomhet og tilbakebetalingstid på solcelleanlegget avhenger av strømprisen fremover, avgifter og støtteordninger, forklarer Myrmel, som legger til at man per i dag kan få opptil 26 250 kroner i støtte fra Enova ved installasjon av solcelleanlegg.

Under utvikling av produktet har BMI gjennomført strenge kvalitetstester, både av komponentene som utgjør panelet og effekten som produseres av et ferdiginstallert anlegg.

– Bygningsintegrerte solcellepaneler skiller seg fra «on top»-løsninger som ligger over eksisterende taktekking, og paneler som er integrert uavhengig av omkringliggende tekking. Det har vært viktig for oss at designet ikke går utover funksjonaliteten til anlegget. Tester viser at PV Premium kun generer 0,8 prosent mindre strøm per år enn et tradisjonelt «on top»-system, sier Myrmel.

Anlegget har høyest effekt midt på dagen på et sydvendt tak, og en jevnere produksjon på et øst- eller vestvendt tak. Panelene produserer strøm så lenge det er dagslys, men har best effekt når solen er fremme.

Enkle å montere og håndtere

Panelene fra BMI er enkle å håndtere og montere. De er lette i vekt, og har en størrelse på 1800 mm. Det tilsvarer 7,5 Turmalin takstein og 6 Minster takstein. Løsningen installeres på standard takkonstruksjoner med tilpasset undertak. Kondens samles på en aluminiumsplate under solpanelet som leder fukt vekk fra undertaket.

– Selve monteringen gjøres på samme måte som ved vanlig takstein. Løsningen kan monteres på tak med takvinkel på 15 til 69 grader, og lekteavstanden er låst i områdene hvor panelene monteres, forklarer Myrmel.

Selve solcelleprosjektet består av en byggesøknad til kommunen. Deretter bygger håndverkeren ferdig taket i samarbeid med en sertifisert elektriker, som gjør tekniske installasjoner som å legge tilførselskabler og koble til vekselsretter. Prosjektering og installering av solcelleanlegg reguleres av el-tilsynsloven, hvor det er elektroinstallatøren som er ansvarlig for selve installasjonen av anlegget.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring