Illustrasjon: HRA Architects
Publisert
17.jun.2020

Arkitektur med fokus på sirkulær økonomi og minimalt CO2 fotavtrykk

Byggebransjen står overfor omfattende og bærekraftig byutvikling - både nasjonalt og internasjonalt. Bygninger i dag trenger høye miljø- og arkitektoniske standarder for å støtte og sikre en sirkulær økonomi i samfunnet. Kontoranlegget LIXA i Warszawa, Polen, blir en del av den dynamiske og bærekraftige utviklingen av hovedstaden når bygningen står ferdig i 2022. WICONA har levert glassfasader med minst 75% resirkulert aluminium til prosjektet.

LIXA ligger i det attraktive distriktet Wola i Warszawa. Hoveddelen av prosjektet er et multifunksjonelt kompleks av tre bygninger knyttet sammen av en stor felles grønn hage. Spesialtilpassede glassfasader med minst 75% resirkulert aluminium kler bygningen. Dette innebærer at for eksempel byggevarer som har nådd slutten av sin levetid bringes tilbake til produksjonssyklusen ved å smeltes om for så å gjenbrukes i et nytt bygg. Dette sparer ikke bare energi - det gir også en betydelig mindre miljøpåvrikning.

Fasaden produsert med aluminiumslegeringen Hydro CIRCAL har et karbonavtrykk som er blant de laveste i verden: rundt 2,3 kg CO2 per kilo aluminium. WICONA skal levere 120 tonn til prosjekter. "Ved å tilby fasader med et minimalt karbonavtrykk kan vi møte den økte etterspørselen i markedet etter bærekraftige og energieffektive løsninger," sier Hubert Wiśniewski, salgssjef for WICONA Polen.

Videre vil LIXA tilby fleksible åpne kontorer med maksimal tilgang til dagslys og naturlig ventilasjon. LIXA har romslige arbeidsplasser, en grønn felles terrasse og et gårdsrom fylt med sollys i en avslappende atmosfære for kreative møter. I tillegg er forskjellige servicefasiliteter som restauranter, barnehage og butikker tilgjengelige i bygningen. "LIXA er det tredje største kontorkomplekset som for tiden bygges i Warszawa. Det vil ikke bare være en arbeidsplass - det vil være et sted man ønsker å være, hver dag," sier Michał Chrzanowski, HRA Arkitekter.

Siden bygningen vil få BREEAM Excellent-sertifisering, vil LIXA skille seg ut som et bærekraftig og klimasmart bygg midt i byen. "De anvendte og gjennomtenkte fasadesystemene vil gjøre det mulig for anlegget å redusere energibehovet i fremtiden", sier Micha Chrzanowski.

Bygningen i klasse A skal stå ferdig i 2022 og vil dekke et område på 65 000 kvm. Den første delen skal være ferdig sommeren 2020, den andre i 2021 og den tredje i 2022. Oppsummert; I praksis blir LIXA et imponerende og bærekraftig bygg med sine lave karbondioksidutslipp, midt i hjertet av Warszawa.

Fakta:

Arkitekt: HRA Architects

Produsent: Firma Widok Sp. z o. o.

Hovedentreprenør: Porr

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring