Foto: Henning Larsen
Publisert: 14.11.2022 

Arkitektfirmaet Henning Larsen har åpnet studio i Oslo

Torsdag kveld ble båndet klippet til Henning Larsens nye studio i kvadraturen. Det globale arkitektfirmaet etablerte seg i Norge i fjor, med kontorer fra Alta til Kristiansand. Henning Larsen er nå et av Norges største arkitekt – og planmiljø .

Kunder, samarbeidspartnere, bransjekollegaer og medarbeidere kom sammen for å markere at Kongens gate 11 har fått et nytt kreativt hjerte. Bak de store vinduene som vender ut mot bakkeplan, var lokalet fylt til randen. På scenen sto politikere, arkitekter, en gründer og en forsker. Disse ble utfordret på hva byen kan tilby folk, i både gode og utfordrende tider.

Fellesskap som designdriver

Kveldens debatt hadde overskrift “Kjære byen vår. Er du kald?”. Utgangspunktet for samtalen var premisset om at inkluderende, trygge byrom alltid er viktig når byer utvikles, men det blir desto viktigere når omverden går usikre tider i møte. Professor ved OsloMet, Rune Halvorsen åpnet med et innlegg om forskning på ensomhet og fellesskap. Han trakk frem at vi trenger arkitektur som løfter folket, ikke bare byen. Det handler om å prioritere ikke-kommersielle møteplasser og påskudd som setter mennesker i kontakt med hverandre.

I panelet satt byrådssekretær i Oslo, Rasmus Reingvang, stortingsrepresentant Ola Elvestuen, og landskapsarkitekt i Snøhetta, Jenny Osuldsen. Fra Henning Larsen stilte Design Director Signe Kongebro. Hun fikk det siste ordet som konkluderte samtalen.

– Byer handler om drømmen om hva vi gjerne vil være som samfunn. Byenes største attraksjon er ikke byggene, men mellomrommene. For å gjøre disse mellomrommene attraktive kan vi tenke på ensomhet og fellesskap som designdrivere som gir retning for arkitekturen.

Omsorgsfull arkitektur

Leder for Henning Larsen i Norge, Hilde Nordskogen, er klar på at bransjen må ta sin del av ansvaret for å utvikle byer som ikke bare er inkluderende, men som bryr seg om enkeltindividet og legger til rette for felleskap og samhørighet.
– For oss handler dette om hvordan det bygde miljøet kan støtte opp under et godt liv for alle. Vi må spørre oss selv: hvem bygger vi for? Hvem er de glemte? Hva slags byrom tilrettelegger for økt livskvalitet? Først da kan vite at vi bygger for fellesskapet. Vi har kompetansen og ønsket om en sosialt bærekraftig samfunnsutvikling. Dermed har vi også et ansvar for at byen tar vare på innbyggerne.

Velkommen inn i maskinrommet

Det nye studioet til Henning Larsen skal være en levende og kreativ arbeidsplass. Markedssjef i Henning Larsen, Karoline Igland trekker frem denne arbeidsmetoden som en måte å utvikle fellesskap på.

– I kjølvannet av korona opplever vi at våre kunder har stort behov for å samles rundt arbeidsbordet. Vår filosofi er at vi innoverer og utforsker med kundene våre i workshops. Da er et studio på bakkeplan med plass til kreative prosesser, akkurat det vi trenger.

Det globale i det lokale

Henning Larsen fusjonerte med ingeniørselskapet Rambøll i fjor. Alle arkitekter, landskapsarkitekter, planleggere, interiørarkitekter og lysdesignere i Rambøll ble dermed en del av Henning Larsen. Sammen har de lokal spisskompetanse fra hele Norge, og en global organisasjon i ryggen.

Kasper Kyndesen er Design Director i Henning Larsen, og har i løpet av de siste 10 årene hatt designansvar for det norske markedet.

– Henning Larsen har vært på en reise i Norge. Fra å arbeide med enkelte store prosjekter, er vi nå en nasjonal aktør som leverer integrerte designløsninger for arkitektur, landskapsarkitektur og urbanisme med lokal og global forankring, sier han.
I Oslo har Henning Larsen nylig fått muligheten til å utvikle forprosjekt for den nye videregående skolen på Diakonhjemmet. De har også tegnet forslag for et av delområdene på Grønlikaia – fjordbyens siste kremtomt.  Snart kan de avsløre hvilke andre store prosjekter de vil være involvert i fremover. Først ser den nasjonale og globale byutvikleren frem til å invitere kundene inn i det nye studioet.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring