Foto: RIF
Thor Lynneberg
Publisert: 18.01.2022 

Årets Unge Rådgiver: En kreativ lagspiller

Richard Opsahl Resvoll (34) er kåret til Årets Unge Rådgiver. Multiconsults prosjekteringsleder har tatt med seg erfaringer fra idretten.

– Det var ikke planen å bli rådgiver. Som ung student hadde jeg som mål å leve av å drive med idrett. Jeg har spilt både fotball og ishockey, og endte opp på idrettslinjen på Wang i Oslo, og var heldig nok til å være med på enkelte juniorlandslag.

Opsahl Resvoll startet dermed på ingeniørstudiet uten den store motivasjonen.

– I studietiden hadde jeg på det meste 10-11 treningsøkter i uken. Ingeniørstudiet var ikke noe jeg brant noe spesielt for, men jeg ser i ettertid at det løpet hjalp meg til å håndtere tyngre teori og mer komplekse utfordringer.

Spiller andre gode

– Det er en fin erfaring å ha vært lagspiller i idretten. Det oppstår ulike situasjoner både i kamp og i arbeidslivet som kan sammenlignes. Som prosjekt- eller lagleder kan det handle om å gi oppmuntrende ord til andre til riktig tid, i de riktige situasjonene. Det er viktig å ha en menneskelig tilnærming, selv under tidspress eller i en konkurransesituasjon.

– Våre store prosjekter går som regel over flere måneder og år. I en slik situasjon er det min klare oppfatning at prosjektledere og prosessledere på lik linje med linjeledelse må tilegne seg kunnskap om ledelse av menneskelige ressurser (HR). Det handler om å sikre riktig støtte og sunne motivasjonsdrivere hos medarbeidere i prosjektet. På denne måten øker sjansen for at vi lykkes med våre mål.

En kreativ lagspiller

Årets Unge Rådgiver er en pris som årlig deles ut av Rådgivende Ingeniørers Forening. Under årets Høstwebinar la juryen vekt på vinnerens kreativitet og fokus på kompetanseutvikling og bruk av organisasjonspsykologi i utførelsen av rollens om prosjekteringsleder for mange store offentlige prosjekter:

– Richard Opsahl Resvoll er kjent for å ta i bruk nye og utradisjonelle metodikker for prosjektutvikling og gjennomføring, heter det blant annet i begrunnelsen.

– Jeg er veldig opptatt av å bli kjent med dem jeg jobber sammen med, forklarer han selv.

– Jeg ønsker at de skal få brukt seg selv på en best mulig måte, både når det gjelder det de allerede er gode på, men også det de har interesse for. Er du venstreving skal du få lov til å løpe der, men også spille andre steder – dersom du har lyst til det. Jeg tror på å tilrettelegge for at medarbeidere opplever indre motivasjon på jobben i det daglige.

– Det beste er å jobbe i et team som har fått muligheten til å være kreative og skape noe nytt sammen. Jeg er bevisst på å søke etter og legge til rette for det. Sånn sett kan jeg nok være en playmaker. Har vi tilstrekkelig spillerom, kan ingeniører, arkitekter og andre faglige ressurser få til å lage mye spennende.

Prosjekteringslederen er opptatt av konseptet ”design thinking”, en utradisjonell metode i byggenæringen, men som har eksistert i over 10 år i andre bransjer. I akademia er den nesten allerede gammelt nytt. Design Thinking er godt brukt innen produktutvikling. Og det er vel en realitetskjenning at vi ingeniører må være mer på «ballen» i det å skape et produkt. I bygg og eiendomsindustrien handler det for eksempel om å tilrettelegge for den beste samfunnsnytten eller øke attraktiviteten for å kunne få riktige leietakere.

– Fremover vil byggenæringen møte tøffere miljø- og effektiviseringskrav. Vi skal være en del av sirkulærøkonomien, og byggeplassene skal være utslippsfrie. Det krever at vi har en litt annen tilnæring til prosjektene. Det er ikke nødvendigvis de tradisjonelle metodene som best gjør oss i stand til å nå våre fremtidige mål.

En samfunnsbygger

– Jeg brenner mest for prosjekter som gir noe tilbake til samfunnet med opplysning og felles bruk. Nye Deichman hovedbibliotek er jeg veldig stolt av. Det nye biblioteket er et eksempel på at vi ingeniører kan bidra til å realisere arkitektens ambisiøse uttrykk, både utvendig og innvendig. Det kom der tydelig frem hvor bra det kan bli når rådgivere og arkitekt jobber godt sammen. Bygget har vunnet flere arkitektur- og ingeniørpriser.

Richard har også vært entrepriseansvarlig for to av VVS-entreprisene på Campus Ås og et nytt konsept for midlertidig svømmeanlegg på Økern, samt oppdragsleder på Bjørvika skole og det nye Vikingtidsmuseet.

– Vikingtidsmuseet jobber jeg med ennå. Det er et ganske krevende, fordi vi skal grave og bygge mens både Oseberg- og Gokstad-skipet står i eksisterende bygg. Samtidig skal prosjektet til slutt formidle en helt unik verdensarv.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring