Foto: Ramirent
Thor Lynneberg
Publisert: 30.11.2022 

Vil effektivisere byggeplassen

Det står alt for mange utleiemaskiner parkert, mener de hos Ramirent. Og enda verre blir det om maskinene både står ubrukt, og blir fraktet frem og tilbake.

– Vår tanke er at det er fornuftig å dele på de maskinene som er inne på byggeplass. Kanskje kommer det inn en aktør, som kun jobber på byggeplassen i to dager – før de senere dukker opp igjen. Da blir det unødvendig å bringe en maskin hver gang de kommer, eller at de har en maskin stående der – også i perioder der de ikke bruker den.

Foto: Ramirent

Direktør for CC Rental i Ramirent, Lars Magne Zahl, tester derfor i disse dager ut et nytt system for digitalt utleiesenter på byggeplassen.Det ble testet ut for første gang av LAB Entreprenør AS på anleggsområdet til det nye Fylkeshuset i Bergen sentrum i år.

– Det er penger å spare på dette. Det viktigste er redusert transportkostnad: Du betaler ikke lenger for hele perioden du leier en maskin. Du betaler kun for de dagene du bruker den. I tillegg vil RamiShare gi bedre tilgjengelighet til maskiner. Maskinen står på et område på byggeplassen, og sånn sett er maskinen tilgjengelig når du trenger den – i stedet for at du må organisere en ny utleie, hver gang du trenger en maskin.

Gode tilbakemeldinger

– Det er litt tidlig å anslå hvor mye våre kunder kan spare, men vi er overbevist om at det er et godt tiltak i jakten på besparelser. Totalt sett reduserer vi behovet både for for maskiner på byggeplassen, og transportkostnadene. Videre vil dette ha en positiv effekt på prosjektets miljøregnskap.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra kunder på interface og brukervennlighet, og vi har gjort noen justeringer og forbedringer basert på det. Vi har også lært mye om opplæring, og hva som kreves av det for at våre kunder skal få mest mulig ut av dette. Vi ser at det er forskjell blant folk. Noen tar ting lett, andre trenger litt mer tid til å sette seg inn i løsningen, sier Zahl.

– Tilbakemeldingene har vært veldig gode. Det er ulike nivåer der ute. Det er de som skal bruke maskinene, og de som administrerer. I tillegg kommer de som har ansvar for HMS. Vår erfaring er at dette er utelukkende, uansett. Brukerne er fornøyd med systemet, og HMS-ansvarlige er godt fornøyd med at vi har kontroll på hvem som bruker maskinene.

– Det er jo ikke slik at alle på en byggeplass har lov til å bruke en lift eller en gravemaskin. Dette systemet åpner i større grad for styring av hvem som har tilgang eller ikke. Til slutt ser de som driver med prosjektstyring at det er mer enn penger å spare på denne måten å håndtere en maskinpark.

Opplæring er viktig

– Det som har overrasket oss mest er hvor vanskelig det kan være å få til endringer i måten folk jobber på. Det er neppe fordi det er spesielt vanskelig å ta systemet i bruk, men fordi det er slik vi har gjort ting tidligere. Skiftet til en mer digital hverdag tar tid, og det innebærer en endring i våre vaner..

– Det fine er at når våre kunder tar systemet i bruk, og har gjort det noen ganger, er de veldig positive til løsningen. Dette har vi også lært av. Når vi ruller dette ut for fullt, vil vi være veldig til stede på byggeplassen i den innledende perioden. Det er viktig å følge opp brukerne av utstyret.

Ser lavere kostnader

Martin Haugan Salmon jobber for Veidekke, på prosjektet nytt sykehus i Drammen. Anleggslederen ser i RamiShare en mulighet til å redusere kostnader.

– Det første jeg tenkte på da Ramirent introduserte dette for oss, var økonomien i det. Vi ser dette som en mulighet til å redusere våre transportkostnader, samt at vi kan slippe kostnader på lifter som står ubrukt i dagesvis. I tillegg har vi underleverandører som vi holder lifter for. For oss er det alltid vanskelig å definere hvem av dem som skal ta kostnaden for hva. I tillegg skal kostnaden for bruk av lifter ofte fordeles på ulike underentreprenører. Det blir langt enklere med dette applikasjonsbaserte systemet.

– En annen ting er at vi slipper mye unødvendig transport. Det er også et positivt bidrag til miljøet. Vi er ikke så langt i prosjektet ennå at vi har tatt dette i bruk, men jeg er spent på hvordan app-løsningen vil fungere. Vi ønsker oss et stabilt system, som er operativt hele tiden. Det er viktig for oss.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring