Foto: Paulsen & Nilsen
Publisert: 30.11.2023 

Trådløs problemløsning på fredet prestisjeprosjekt

En severdig murbygning som en gang huset overleger fra Ullevål sykehus og familiene deres, er i disse dager under totalrehabilitering. Når praktbygningen gjenoppstår, huser den åtte nye leiligheter av høy standard. Men i en fredet bygning, der det ikke engang er lov å åpne en vegg, er det ikke få utfordringer som må overkommes.

– Den gamle og ærverdige overlegeboligen Villa Ullvin, bygget i 1919, har vi jobbet med siden 2016. I mars neste år overleverer vi åtte nye leiligheter, så nå nærmer det seg med stormskritt, forteller Magnus Aune Hvam, administrerende direktør i Fredensborg Bolig.

Prosessen med å rehabilitere og delvis tilbakeføre en 1860 kvadratmeter stor, slitt og fraflyttet murbygning til fordums prakt og moderne leiligheter har ikke vært helt rett frem – Villa Ullvin ble nemlig fredet av Riksantikvaren som kulturhistorisk eiendom i 2012.

Fredningen innebærer at det meste av bygningsmessige elementer, både av interiør og eksteriør, skal bevares. Dette gjelder ikke bare det mest åpenbare, som fasade, gulv, vegger, tak, trapper, vinduer og dører. Å oppgradere den tekniske infrastrukturen i fredede bygninger er også krevende, for eksempel ved at vegger ikke kan åpnes.

– Derfor var gode råd dyre når det kom til teknisk infrastruktur, ikke minst når det gjaldt det elektriske anlegget. Ambisjonen var hele veien å bygge tidløse, moderne hjem i Villa Ullvin, med sømløs styring av varme og lys. Skulle vi få til det på et fredet bygg, var vi nødt til å finne trådløse løsninger, forteller Hvam.

Endevendte bransjen selv

Heldigvis for prosjektets del er Hvam etter egen beskrivelse veldig teknologiinteressert, så han bestemte seg tidlig for å sette seg grundig inn i tilbyderne av trådløse smarthusløsninger.

­­– Jeg møtte en masse leverandører som alle skiltet med at de drev med smarthus. Det er et stort marked med mange som tilbyr gjør det selv-løsninger av diverse kvalitet, forklarer han.

Hvam og Fredensborg Bolig var derimot på jakt etter et system som de kunne ta med seg inn i flere prosjekter enn bare Villa Ullvin. Derfor ble det viktig å lande på en aktør som hadde hele verdikjeden på plass, fra produksjon til installasjon og support – og at det er et trygt system som ikke lar seg tilkobles av uvedkommende.

– Tjenesteveien ville vært å gå via grossist, elektriker og totalentreprenør. Jeg hoppet over alle de tre leddene og møtte leverandørene direkte. Til slutt var det kvalitet og profesjonalitet som gjorde at Fredensborg Bolig valgte Eaton og deres smarthussystem xComfort, sier Hvam, og legger til:

– For Villa Ullvin-prosjektet var det en no-brainer med xComfort. Vi slipper kabling på termostater og så videre, og vi vet at produktene er av en kvalitet som Fredensborg Bolig kan stå inne for. For kommende eiere er det også en forventning om at disse tingene «bare fungerer».

Sparer på installasjonstid

Når praktbygningen gjenoppstår til våren og møbler og esker finner veien inn i leilighetene, er det i utgangspunktet varme og lys som styres trådløst og via telefonen. Men for kjøperne som vil ha enda mer moderne løsninger rett i hånden, er det mange muligheter, forteller Eatons xComfort-sjef, Ine Dagfinrud.

– Aller først må jeg få sagt at dette er et fantastisk kult prosjekt å være en del av. Det er historisk sus over bygningen og tomten, og vi er stolte av å bidra til å få den i topp moderne stand uten at det blir komplikasjoner med fredningen, forteller Dagfinrud, og legger til:

– Vil kjøperne gjøre det enda mer komfortabelt å bo i Villa Ullvin, har de tilvalgsmuligheter for alt fra solavskjerming, hjemme-/bortebryter, scenebrytere, varsling ved vannlekkasje og automatikk som skrur av for eksempel kaffemaskinen når du er borte – alt kan legges til i eksisterende system, både nå før innflytting og med tiden ettersom behovene måtte melde seg.

Erfaringene med Eaton, i tillegg til Hvams egne og grundige undersøkelser, har gjort at Fredensborg Bolig nå velger xComfort på de fleste av prosjektene sine. Utført korrekt er det nemlig slik at selv om produktene er noe dyrere enn tradisjonelle kabelbaserte løsninger i innkjøp, tar installatøren dette igjen i tid brukt på montering.

– Noe av det vi har lært av elektroarbeidet på Villa Ullvin og andre Fredensborg-prosjekter som Vollebekk stasjon, er at tidsbruken er lavere på trådløse installasjoner. Det gir jo mening: Setter du opp en bryter på veggen med en innebygget termostat som snakker trådløst med LED-spottene i taket, da har du spart mye tid i installasjon, deler Hvam.

Den 1. mars neste år overleverer Hvam nøklene til de første nye leilighetseierne. Det gjør han med visshet om at et signaturbygg og en kulturarv bevares – samtidig som de har skapt åtte moderne, komfortable og fremtidsrettede hjem.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring