Foto: Julia Naglestad / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring
Publisert: 11.05.2020 

Tilbyr lettbetong på byggeplass

Isobetong kutter tid og avfall, har en lettere vekt og gjør jobben enklere, ifølge det vesle selskapet Antopus – som har hentet isolasjonsproduktet fra Sverige.

– I dag bygget vi opp et gulv for Weber og en av deres entreprenører TVG. De hadde behov for en veldig lett oppbygging under, og da er det ikke så mange alternativer som er tilfredsstillende når underlaget er såpass ujevnt og skjevt. Isobetong krever ikke noe for- eller etterarbeid, sier markedssjef i Antopus Norge AS, Richard Olander.

Jobben ble gjort på tre timer, og det er den første Antopus har gjort som eget selskap i Norge. Herdetiden er det samme som for betong. Det er gangbart etter 24 timer.

– I betongen under denne konstruksjonen fra syttitallet er det veldig lite armering. Vi måtte altså ha en veldig lett løsning oppå. Vi har derfor redusert vekten med nesten 90 prosent mot alternativet, som i dette tilfellet var flytesparkel, ved å legge 4 – 8 centimeter med Isobetong.

Betong uten svinn

– Isobetong er en lett betong som kan brukes overalt der det blir brukt XPS, EPS, cellebetong, skumbetong, skumglass og lettklinker. Hemmeligheten er skummet. Vår partner Luca Industries i Tyskland fremstiller et mer stabilt skummiddel, som tilsettes ytterligere stabilisatorer og mikrofiberarmering. Bestandelene i skummiddelet er bioteknisk fremstilt og består av alfa aminosyrer som overlever herdeprosessen bedre - noe som gjør produktet ekstremt sterkt og lett, samtidig som det er miljøvennlig og 100 prosent stabilt.

Foto: Julia Naglestad / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

– Vi vet ikke om noen andre som klarer å gjøre dette uten svinn. Vårt produkt tetter 100 prosent rundt alle gjennomføringer. Vanligvis isoleres gulv med XPS eller lettklinker. Ved bruk av XPS og plastprodukter kreves mye transport til og fra byggeplasser, før prefabrikerte plater skal losses og håndteres på arbeidsplassen. I bygg er det gjerne mange rør og gjennomføringer som fordrer manuell tilpasning av for eksempel XPS.

– Det flyter jo med isopor på mange byggeplasser, og det blåser avgårde med vinden. Det er ineffektiv medt tanke på tidsbruk, men det er også uheldig i et miljøperspektiv.

– Vi har med oss kun ti prosent av det endelige produktet til byggeplassen, noe som gir en solid miljøgevinst. Det frakter vi med oss i store beholdere. Resten tilsettes i form av vann og frisk luft. Vi blander på byggeplassen, og pumper kun ut det du trenger. Med andre ord er det ikke noe svinn eller emballasje. Det er ikke noe å kaste eller returnere, etter at jobben er gjort. Dette er altså mer eller mindre en mobil fabrikk.

Effektiv «quick-fix»

Isobetong er dyrere enn andre alternativer. Men,

– Priser du inn tidsbruk og transport mener vi at totaløkonomien er bedre med vårt produkt. I Sverige startet dette på prosjekter der det oppsto problemer de ikke kunne løse selv, og vi kunne tilpasse løsninger på stedet. Vi hadde et prosjekt på Liseberg for halvannet år siden, der dagmulkten løp i forbindelse med forsinkelse på et sanitærbygg. Her var det 400 gjennomføringer, og entreprenøren hadde regnet med fjorten dagers arbeid på isoleringsjobben. Vi gjorde den jobben på under fire timer.

For fire år siden ble det solgt 3.000 kubikk Isobetong i Sverige. Året etter solgte de 9.000. I fjor solgte de 18.000, og så langt i år er det solgt 25.000 kubikk.

– Veksten er altså voldsom der borte. I Sverige har de også en avtale med Trafikverket, om bruk i samferdselsprosjekter - noe som kan tilskrives trykkfastheten og den lave vekten, sier Olander. Ettersom vi i Norge bygger på kvikkleire vil behovet for gode lettvektsmaterialer være vesentlig også her.

– Det verste entreprenører vet er å måtte forholde seg til flere mennesker enn høyst nødvendig. Jo flere involverte, jo mer risiko. Med oss får du færre kontaktpunkter. Ved å redusere antall involverte, blir risiko for at noe uforutsett skal skje redusert.

Utvikler «dreneringsbetong»

– Vi jobber et produkt som mer eller mindre er det «motsatte» av Isobetong, med åpne celler. Vi utvikler nå en drenerende betong, til bruk for eksempel på tak eller under idrettsplasser. Vannet renner altså rett gjennom, og består av 90% luft. Dette blir et produkt for vannfordrøyning og drenering, noe som blir mer og mer relevant i byer i dag.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring