Foto: Julia Naglestad / Studio B13
Gunn Iren Kleppe
Publisert: 28.10.2019 

The Urban Village

Vinnerprosjektet The Urban Village i Oslo er et innovativt prosjekt med spesielle løsninger. Landsbytankegangen er en rød tråd og prosjektet skal ha både miljømessig og sosial bærekraft.

Sammen har OBOS Nye Hjem, LPO Arkitekter, Landskapsarkitektene SLA, Veidekke, miljøekspertene Bollinger + Grohmann og Hunton Fiber utviklet vinnerprosjektet The Urban Village på Furuset i Oslo.

Teamet deltok i den internasjonale konkurransen Reinventing Cities, arrangert av C40 – et storbynettverk med fokus på grønn byutvikling. Et poeng var å bruke tomter som var vanskelige å utnytte. Oslo stilte med to tomter, på Stovner og Furuset, med et vinnerteam på hver.

Illustrasjon: LPO Arkitekter

– Vinnerteamet forplikter seg til å bygge, forteller prosjektleder Hanne Løvbrøtte i OBOS Nye Hjem AS.

Håpet er å starte bygging i 2021.

– Noe av suksesskriteriene er tidlig tverrfaglig samarbeid, sier prosjektlederen, som synes prosjektet har blitt veldig bra både miljømessig og i forhold til sosial bærekraft.

– Det er det første prosjektet vårt som er helt bilfritt. Det finnes ikke parkering, sier hun, noe som er mulig med T-bane, Furuset senter og store grøntområder i nærheten.

– Det er også viktig at prosjektet tilbyr Furuset noe nytt, understreker hun.

– Derfor skal vi bygge et nytt nærmiljøhus, en ny møteplass som skal fylles med spennende aktiviteter.

Nye boformer

Landsbytankegangen har rådet og det skal være lett å møtes uformelt og bli litt kjent. Det skal også være et godt sted å bo både for unge og gamle. Håpet er å få til en god miks av folk.

– Vi har tatt tilbake fellesvaskerommet, forteller Løvbrøtte.

Foto: Julia Naglestad / Studio B13

Her skal man kunne ta en kopp kaffe og slå av en prat. Ute kan man møtes i gårdsrommet, dyrke grønnsaker og la barna leke.

Gjennomtenkte løsninger skal gi god bokvalitet. Man prøver også ut ulike boformer, inkludert bofellesskap, og potensielle beboere inviteres til medvirkning.

– Vi har jobbet mye med fleksible leiligheter. Vi prøver også ut å bygge kollektiv hvor man kan kjøpe eget rom og dele kjøkken og bad. I tillegg har vi leiligheter hvor man kan leie ut en del eller bruke den selv. Det er veldig stor fleksibilitet bygget inn i systemet.

Det er også et mål å utvikle rimeligere boliger.

– Vi skal bruke Bostart hvor man kan få kjøpt rimeligere ved at OBOS får forkjøpsrett, forteller hun.

Energi

Prosjektet bygges som plusshus som lager mer energi enn de bruker.

– Målet vårt er å oppnå den høyeste graden av BREEAM-miljøsertifisering: Outstanding. Så vidt vi vet er vi det første boligprosjektet i Norge som kan oppnå dette, forteller Løvbrøtte.

– Vi har jobbet mye med klimagassutslipp, og dekker store deler av fasaden med fargerike solcellepaneler som produserer strøm. Hele prosjektet vender seg optimalt mot solen.

Fasadene er dyre, men hensikten er at det både skal bli arkitektonisk spennende og miljømessig bra.

– Vi prøver ut noen helt nye ting i prosjektet, fortsetter hun.

Foto: Julia Naglestad / Studio B13

Trefiberisolasjon, som foreløpig kun er godkjent for treetasjes bygg, skal utprøves i samarbeid med Hunton.

– Vi skal teste ut materialet i høyere bygg. Man må gjøre testing for å få det branngodkjent. Vi regner med at vi får det til. Vi er i dialog med Innovasjon Norge om støtte, forteller Løvbrøtte.

– Da kan andre bygg også bli mer klimavennlige. Så bidrar vi med å utvide markedet for bruk av bærekraftig trefiberisolasjon.

Teknologi

– OBOS jobber mye med digitale løsninger som kan nytte nabolag og folk sammen, fortsetter prosjektlederen.

Den digitale plattformen «Nabolaget» som kobler sammen nabolag, skal testes ut. Plattformen «Her bor vi», som allerede er i bruk i andre borettslag, fungerer som en slags oppslagstavle, og gjør det enklere å bli kjent med naboene. Appen «Nabohjelp», hvor man kan låne og dele på ting, inngår også. Denne kan alle laste ned gratis.

– Dette er delingsøkonomi i praksis, påpeker hun, det vil si mindre forbruk.

– Det har vært krevende. Prosjektet skal også være økonomisk bærekraftig, og det skal være et forbilde for andre. Det har vært utfordrende, fordi vi legger inn mange kvaliteter som koster mye penger, sier Løvbrøtte om prosjektet.

– Vi håper prosjektet skal bringe OBOS fremover og være en inspirasjon for andre. Teamet gleder seg til å realisere et så ambisiøst prosjekt og håper at det blir vellykket, avslutter hun.

 

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring