Håkon Duus. Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring
Kjetil S. Grønnestad
Publisert: 15.01.2024 

Stas å vinne

– Jeg ble overrasket, glad og ydmyk, men også stolt over at arbeidet verdsettes, sier Håkon Duus som ble kåret til Årets Unge Rådgiver 2023, under høstkonferansen til Rådgivende Ingeniørers Forening RIF.

Siden 33-åringen jobber med solenergi og energilagring i Multiconsult, synes han det er ekstra spennende at kåringen skaper oppmerksomhet om fornybar energi.

Sol+batteri=sant

Han jobber med prosjekt på steder som Svalbard, Antarktis, Mosambik og Zanzibar. Det ser ulikt ut, men selv om noen har snø og andre tropesol, har stedene også sine likheter. Duus sitt oppdrag er å integrere solenergi, kombinert med batteri, inn i det lokale energisystemet.

– Det er spennende å vise at fornybar energi passer i alle klima og på alle steder, sier Duus.

For i prinsippet er teknologien den samme: Som regel solceller og batteri kombinert med dieselaggregat, eller vindkraft.

– Det handler om hvordan vi skrur det sammen. Behovene er ulike på Zanzibar og på Svalbard. Vår oppgave som rådgivere er å finne ut hvordan energisystemet skal fungere for å dekke de lokale behovene. Riktig dimensjonering og styring er essensielt, sier han.

Billig strømproduksjon

Svalbard byr ikke på solenergi om vinteren. Etter at kullkraftverket stengte, står diesel for det meste av kraftproduksjonen. Men i mars-september, ikke minst når midnattsolen skinner, kan det produseres mye solenergi.

Håkon Duus. Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

– Solenergien på Svalbard brukes når vi får den. Vi lagrer ikke solenergien i et enormt batteri for vinteren, men batteriet gjør at dieselgeneratorene driftes bedre, og at vi får bedre utnyttelse av solenergien når den er der, sier Duus.

En fordel med plassering så langt nord, eller sør, kan avleses på gradestokken. For solceller liker kulde.

– På grunn av kulden produserer et solcellepanel like mye strøm, i løpet av et helt år, på Antarktis som det gjør i sentrale deler av Tyskland, hevder han.

Energipriser taler også til solcellenes fordel i polområdene. Det er dyrt å frakte diesel. Solceller derimot, fraktes kun én gang. Deretter produserer de «gratis» strøm i minst 25 år.

Lignende system finnes i Øst-Afrika, der mindre batteri, kombinert med dieselaggregat, sikrer strømforsyningen. Men nær ekvator er det natt og dag, ikke sommer og vinter, som bestemmer når det produseres solstrøm, og når batteri og diesel trer inn som backup.

– Vi jobber med å finne fornuftig batteristørrelse for de ulike lokalitetene, sier han.

Nyttig i Norge

Mens polområdene har off-grid system, integreres solcellene og batteriene i Øst-Afrika inn i eksisterende strømnett. Denne ekstra støtten fra solenergi lagret på batteri gjør det mulig å øke det lokale energiforbruket. Erfaringene fra Afrika tror Duus kan overføres til norske forhold.

– Mange næringsparker i Norge har meldt inn økt behov for kraft, men mange vil få nei fordi det ikke finnes tilgjengelig kraft. Det får en stor samfunnsmessig kostnad dersom bedriftene ikke kan vokse. Da kan lokalproduksjon og lagring av strøm være aktuelt. Solceller og batteri kan du få installert på et år. Det er bedre enn å vente på at nettet skal bygges ut. Solenergi kombinert med batteri bør bli del av fremtidig nettplanlegging, sier han.

Samarbeid med naboen

Bedrifter i samme næringspark kan ha ulike behov. Noen trenger kjøling, andre trenger oppvarming. Hvis juli måned er dimensjonerende for energibehovet, er solenergi ideelt. Men er januar dimensjonerende, har man mindre nytte av solcellene. Da er andre løsninger mer aktuelle, som batteri som lades opp via strømnettet om natten, eller fleksibilitet med laster som kan kobles ut.

– Mulighet for å koble ut laster, og utveksle energi lokalt mellom bygg, er løsninger som bør vurderes. I fremtiden må man ser ut over eget behov, sier han.

For det prosjektene i polområdene og Øst-Afrika viser, er at energi må fordeles for at samfunnet skal gå rundt.

– Jeg tror fullt og helt på prosjektene jeg jobber med. Solenergi kombinert med batteri spiller allerede en sentral rolle i kraftsystemet over hele verden, og vil bli enda viktigere i fremtiden, sier Håkon Duus, som i 2024 skal forsvare nasjonens ære i den internasjonale delen av konkurransen «Årets Unge Rådgiver».

– Jeg vet ikke hvor det skal holdes, annet enn at det er i Europa. Det er bare å brette opp ermene og gjøre en god jobb frem til da, sier han.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring