Foto: Anders Ristenstrand
Publisert: 14.06.2024 

Rehabilitering gir nytt liv til gamle fabrikklokaler

Med sitt vakre eksteriør er Yllefabriken i Norrköping en påminnelse om byens arv som industriby. Gjennom årene har bygningen hatt mange forskjellige eiere og leietakere, men er nå endret og utviklet til et moderne bygg med en rekke bruksområder. Samtidig er byggets karakter beholdt og har vært en viktig del av prosjektet, hvor fokuset har vært på bærekraft og å utnytte den gamle industriarven som bygningen står for.

Freddy Franzén i FlexFasadia forteller hvordan arbeidet med Yllefabriken gikk, hvilke utfordringer som har oppstått underveis i prosjektet og om hvordan gå løs på utviklingen av et gammelt fabrikklokale.

– Fortell litt om prosjektet og ditt arbeid med Yllefabriken.

– Vi har gjennomført flere etapper av prosjektet, hvor det første partiet vi produserte og monterte var et 17 meter høyt parti til en lysgård. Det var utfordrende da vi måtte koble sammen støpte svalganger gjennom partiet. Det krevde mye løfting da lysgården er veldig liten.

– I den andre etappen utførte vi samtlige inngangspartier og innvendige partier i brannutførelse. Vi fikk også æren av å produsere det som ble kalt terrassepartier, uisolerte partier som skulle fungere som et «orangeri» med manuelle skyvedører i SAPA 2050-serien. Den tredje etappen besto av flere større tilpasninger i husets kjeller som skulle gjøres om til utleieleiligheter.

– Vi er også nettopp ferdige med å montere vår siste etappe, et nybygg som kobles til den gamle bygningsmassen. Dette var vårt første prosjekt med SAPA 1086 Screen. Her fikk vi god hjelp av SAPA til å velge hvilke profiler vi skulle bruke.

– Yllefabrikens historie er lang, og sitter i veggene. Hvordan er det å jobbe med et så historisk bygg, å forvalte noe gammelt i stedet for å bygge nytt?

– Selvfølgelig er det veldig gøy å forvalte noe som har en så spennende historie. Utfordringene er store med et så gammelt hus, med mål som ikke stemmer med tegningene, mange skrå vinkler og mye annet å ta hensyn til. Derfor er det mange løsninger som er veldig unike for prosjektet. Det dukket alltid opp noe nytt underveis, og vi måtte bytte profiler for å få det til å passe i takt med arbeidet som skred frem.

– Var det noen spesielle utfordringer med prosjektet?

– I tillegg til det som tidligere er nevnt var selve beliggenheten til bygningen en utfordring i seg selv. Yllefabriken ligger midt i sentrale Norrköping og plassen rundt er svært begrenset, og i tillegg ligger vassdraget Motala Ström bare 1 m fra fasaden. Så det å få plass til alt var vanskelig.

– Er det noe i prosjektet dere er spesielt fornøyd med?

– Det må nok være lysgården. Den ligger på vanskelig til, og bød på en skikkelig utfordring både når det gjaldt partier og prosjektering. At sluttresultatet ble så bra viser hva vi kan, og er noe vi er veldig stolte av.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring