Stolte vinnere. Fra venstre: Maria Færstad Sæbø, Alina Bondarenko, Magnus van der Hilst Ytreland og Sindre Didrichsen. Foto: Rambøll
Publisert: 16.05.2023 

Rambølls branningeniører vant BIM-pris

Under konferansen Nordic BIM Summit 2023 gikk prisen for Best BIM Use til Rambølls branningeniører for innsatsen med å gjøre selskapet ledende innen bruk av BIM-løsninger for brannsikkerhet.

–Det er inspirerende å få denne prisen på vegne av Rambølls branningeniører, forteller brannteknisk rådgiver Sindre Didrichsen i Rambøll. Prisen deles ut på den årlige konferansen Nordic BIM Summit i regi av selskapet Symetri, og går til en aktør eller selskap som har gjort en viktig forskjell ved å ta i bruk BIM på en ukonvensjonell, kreativ og smartere måte, som fører til forbedret avkastning og bærekraftsgevinster.

Flere kunder ser verdien

Fra juryens begrunnelse ble det lagt vekt på Rambøll har tatt et stort steg inn i BIM og 3D innenfor et felt som tradisjonelt har vært forbundet med 2D-tegninger.

–I 2019 tok vi en strategisk beslutning om å bli ledende i Norge innen BIM og brannsikkerhet og med et ønske om sterkere eierskap i prosjekter. I dag ser flere og flere kunder verdien av å ha en brannmodell i tverrfaglige monteringsmodeller, forteller Sindre Didrichsen.

Han forteller at en av de åpenbare fordelene ved å ta i bruk BIM ved modeller for brannsikkerhet er at det ikke er noen begrensninger i hva som kan puttes inn i slike modeller, og at det arbeides kontinuerlig med å se på hvilke konsepter en kan supplere modellene med.

Færre feil

Et naturlig spørsmål er kanskje hva arkitektene synes om å få BIM-modeller fra branningeniørene?

–Vi får stort sett bare positive tilbakemeldinger på dette, og først og fremst sparer arkitektene mye tid ved å implementere ulike parametere de tidligere plottet inn manuelt fra branntegninger. I tillegg minsker vi definitivt risikoen for feil ved å få alt inn i en BIM-modell, sier Sindre Didrichsen.

Sikrer et trygt bygg

I arbeidet med detaljprosjektering av Drammen Helsepark, hvor Rambøll og DARK Arkitekter har jobbet sammen, har brannprosjektering i BIM vært benyttet.

–Med erfaring fra dette og andre prosjekter ser vi at BIM-brann gir muligheter for tiltakshaver, entreprenør, arkitekt, prosjekterende fag og byggets driftsorganisasjon når bygget står ferdig. Med andre ord, hele verdikjeden. Arkitektene kan bruke tiden sin til design, mens branningeniøren øker deltakelsen i prosjektet. Sist, men ikke minst: De som skal bruke bygget kan være sikre på at det er trygt å oppholde seg der, sier Magnus van der Hilst Ytreland, seksjonsleder Brannsikkerhet i Rambøll.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring