Foto: NCC
Lars Holm
Publisert: 10.11.2022 

Manglerud bad: Aktivitetshus med lav terskel for brukerne

Oslo kommune bygger i disse dager Manglerud bad og aktivitetshus. Bygget gir tilbud til ulike brukergrupper. Bygging under koronautbrudd ga utfordringer som har funnet sine løsninger.

Tre moderne badeanlegg er i disse dager på trappene i Oslo. Manglerud bad er det første badet Oslo kommune bygger på mange år, forrige gang kommunen bygde et slikt var Tøyenbadet i 1976. Med en kostnadsramme på cirka 700 millioner kroner inkludert mva og utviklingsprosessen vil badet med ferdigstillelsen i løpet av 2022 være det første av tre anlegg: Tøyenbadet er under gjenoppbygging på samme tomt, og Stovner bad er også igangsatt.

Foto: NCC

– Byggets fulle navn er Manglerud bad og aktivitetshus, årsaken til lang tittel er fordi det er tre leietakere: Bydel Østensjø, Manglerud ungdomsklubb, og så får Kulturetaten en kulturstasjon, sier Per Morten Kals, prosjektleder i Oslobygg i Oslo kommune.

– Bygget blir et flerbruksanlegg der utgangspunktet har vært å bygge nytt bad, men også utnyttet fotavtrykket på tomta til å omfatte ungdomsklubb og kulturstasjon. En annen kvalitet er at vi bygger en fin skate-park i tilknytning til anlegget.

– Nøkkelord i motivasjonen er folkehelse, å definere behov og avklare bestilling har vært en prosess som følge av at man ser at det at det er et samfunnsansvar å sørge for befolkningens svømmeferdigheter, å ivareta at folk ikke skal drukne. Når liv og helse er ivaretatt er det også en faktor at bygget skal være en idrettsarena og rekreasjonssted for familier. Selv om anlegget er nytt og moderne skal det ikke være et dyrt sted å gå. Dette bygges for innbyggerne som skal kunne glede seg over disse anleggene uten å være elitesvømmer, her blir det lav terskel og et hus som ønsker folket velkommen.

Tre basseng med alle funksjoner en kan tenke seg

Hovedbassenget er 25 meter langt og 21 meter bredt med 1, 3 og 5 meter stupetårn og 3,8 m dyp i stupekulpen. Ettersom bassenget er svært bredt kan det deles av slik at organisert og uorganisert aktivitet med ulike brukergrupper skal kunne skje samtidig.

– I tillegg har vi et opplæringsbasseng på 12,5 x 9,5 meter, samt et lite familiebasseng som er delt i to med 15-30 centimeter dybde på den ene siden og 60 - 90 centimeter dybde på den andre, sier Kals.

– Badet har også fått en spa-avdeling med badstue og boblebasseng. En viktig kvalitet med dette moderne anlegget er at i halvparten av det største bassenget har vi hevbar bunn slik at vi kan minske dybden fra 1,6 m til 0. I opplæringsbassenget kan også vanndybden reguleres fra 1,8 meter til null. Dette åpner for bruk på kreative og morsomme måter. Oslo kommune har gått for stålbasseng produsert av den sveitsiske produsenten HSB. Riktig stålkvalitet relatert til korrosjon, kvalitet og holdbarhet har vært viktige faktorer rundt disse avgjørelsene. Dette var valg som ble gjort for å eliminere ulempene med vedlikehold på flisbasseng. Stålflater sluker imidlertid en del lys, dermed må vi ha en del ekstra lys i vannet. LED-lyskilder er bygget inn i bassengsidene, disse har forskjellige farger så en kan lage en del morsomme effekter.

Ulike brukergrupper møtes

Bygging av badeanlegg er komplekse saker med høye krav om vannrensning, og at tekniske installasjoner skal omsluttes med publikumsvennlige rammer. Dette gir krevende tekniske utfordringer. Særlig krevende er tilleggsprogrammet med å flette inn flere aktiviteter samtidig i et kompakt anlegg.

– Manglerud bad og aktivitetshus er et kompakt bygg innen strenge rammer hvor spenningen mellom funksjonene, der organisert idrett og kultur møter uorganisert kultur, skaper nye møter mellom forskjellige grupper, sier Halvard Heskestad Waage, fagansvarlig arkitekt, og Oppdragsleder i samhandlingsfasen i Asplan Viak.

– Fra begynnelsen startet vi med å eksponere de forskjellige funksjonene mot hverandre med store vinduer. En kafé som serverer alle brukergrupper som ønsker en kaffekopp gir mulighet for møter mellom ulike grupper, samt et venteområde med langside ut mot badet, så foreldre kan ha barn i kulturskole og svømming samtidig og sitte og observere eller jobbe med sine ting.

Sterke fargeuttrykk

Arkitektonisk har det vært viktig at anlegget har en prominent plassering ut mot vegen, nesten et lite fyrtårn når en beveger seg opp fra Manglerud senter i retning Campus Manglerud, som blir første møte med det store manglerudanlegget. Taket vipper seg litt ned mot Plogvegen og Østensjøvannet, og gir et lite vink om at det ligger i østensjøområdet.

– Vi jobbet en del med modellering av fasaden som knytter sokkelen med store vindusflater opp mot en trekledt flate som vil grånes og samhandle med de ulike materialene i bygget, forteller Waage.

– Bygget har dermed fått et homogent uttrykk, men allikevel preger forskjellige materialer bygget. Fargekonseptet inne blir en del av eksteriøret når det lyssettes om kvelden gjennom de store vindusflatene. Her har interiørarkitektene gjort en innsats for å gi badet et utradisjonelt fargekonsept som gir mye karakter. Ungdomsklubben og kulturskolen har også fått egne fargesterke konsept.

Entreprenør med bred erfaring

Oslobygg har gjennomført prosjektet som en samspillsentreprise i en prosess med NCC, der kommunen har hatt fokus på å jobbe med en entreprenør som har gjort bygging av bad til en spesialitet.

Foto: NCC

– Vi har bygget en rekke badeanlegg i både i Norge og Sverige, sier Carina Sikkeland, prosjektleder i NCC.

– Vår referanseliste innbefatter mellom 25 -30 badhusanlegg de siste 12- 15 år.

Denne erfaringen og kompetansen er innarbeidet i et eget «NCC Badhus Konsept» som sørger for at NCC’s Badhus prosjekter blir bygget med sikre, robuste og varige løsninger til glede for våre Kunder, driftere og ikke minst brukerne av anleggene. I Norge har vi bygget Røykenbadet, Rud i Bærum, og nå Manglerud bad, samt at vi er involvert i en samspillsavtale for utvikling av Stovnerbadet i Oslo.

Utfordringene ga forsinkelser - men godt gjennomført prosjekt

Koronakrisen har også virket inn på dette prosjektet som utelukkende har vært bygget under pandemi.

– Ettersom stålbassenget kom fra Østerrike og hev/senk bunn fra Nederland har vi hatt en del utenlandske spesialistleveranser, og dermed har vi fått kjenne på innreiserestriksjoner og karantener. Logistikken har vært utfordrende, varer har ikke kommet til avtalt tid Bassenget kom ikke inn i landet og prosjektet ble halvannen måned forsinket bare på grunn av dette. Å få tak i materialer, helt ned til noe så enkelt som skruer, har også vært vanskelig. Vi har mange svensker i arbeidsstokken som også ble rammet av innreiseforbudet. I tillegg har det vært krevende med forskjellige smittevernregler vi har måttet overholde, som avstand og munnbind samt forskjellige karanteneregler, der vi på et tidspunkt fikk hele lag slått ut i ti dager ved nærkontakt. Manglerud bad har imidlertid vært et spennende prosjekt, der byggherren har vært samarbeidsvillig og løsningsorientert relatert til utfordringene vi har møtt underveis, avslutter Sikkeland.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring