– Vi må investere i en grønnere fremtid for datasentre, sier Tommy Lundegaard i COWI. Foto: COWI
Publisert: 21.12.2023 

Ekspertenes råd for mer bærekraftige datasentre

Hvordan kan vi få til bærekraftig innovasjon i en ellers hemmelighetsfull bransje? Med stadig flere krav fra kunder om miljøvennlige løsninger, og kommende EU–direktiv om bruk av overskuddsvarme, utforsker Tommy Lundegaard og Terje Espeland i COWI mulige tekniske løsninger for grønne datasentre.

På nyåret iverksettes EU–direktivet om undersøkelse av muligheten for utnyttelse av overskuddsvarmen fra datasentrene til bruk for tredjepart, for eksempel til fjernvarme for husholdninger. Konkret dreier det seg om energieffektivitetsdirektivet (EU EED), som i første omgang vil innebære særskilte krav til rapportering av nøkkeltall på energiforbruk for datasentre og serverrom. Gjenbruk av kjølevann til oppvarming skal også rapporteres som en del av helhetsbildet.

– Det gjør det viktig for operatørene å få kontroll på energiforbruket sitt. Det nye direktivet vil kreve at operatørene rapporterer datasentrenes energiforbruk og forbruket til hver enkelt enhet, inkludert kjøleaggregater, vifter og serverne i seg selv, fortsetter Lundegaard.

– Dette er allerede et krav mange kunder har pålagt seg selv i dag, forteller Terje Espeland, prosjektsjef i COWI.

For å møte kravene fra kunden om å tilrettelegge for at tredjeparter kan koble seg til og dra nytte av energien, kan man vurdere ulike alternativer.

– Vi har blant annet på flere prosjekter innarbeidet muligheten for å koble seg på fjernvarmenettet, men på grunn av lav varmeutgangstemperatur noen steder har dette ikke dette alltid vært mulig. Likevel finnes det innovative løsninger som kan tilfredsstille disse behovene i fremtiden. Vi utforsker for eksempel muligheten for at industri innen frukt, grønt og havbruk kan bruke energien som produseres i datasentre, forklarer Terje Espeland.

Ved å gjenbruke overskuddsvarmen og maksimere tettheten av datalagring på minimal energi, vil man kunne senke kostnadene for operatørene samtidig som de reduserer energiforbruket. Dette har vist seg å være en vinn–vinn–situasjon for både kundene og miljøet.

En viktig faktor i arbeidet med grønne datasentre er nærheten til vann, som en bærekraftig og fornuftig energikilde. Tommy og Terje har identifisert fordelen av denne tilnærmingen og utnytter fjord og sjø som energikilder.

– I Norge og Norden har vi stort sett rikholdig tilgang på både kjølig luft og vann. Gjennom denne metoden kan de redusere avhengigheten av fossile brenselskilder og dermed redusere CO2–utslippene betydelig, forklarer Lundegaard.

Bærekraft viktig motivator

– Det er viktig at vi setter bærekraft og ansvarlighet i sentrum av vårt arbeid. Vi må være bevisste på miljøpåvirkningen og jobber for å identifisere muligheter for å minimere den. Fra lokalisering av anlegget, valg av materialer til energieffektive løsninger og avfallshåndtering, tar vi hensyn til bærekraft i hvert steg av prosjektene vi er involvert i, sier Tommy Lundegaard.

Videre forklarer han at datasenterspesialister må sikre at datasentrene blir utviklet med hensyn til miljøvennlighet, effektivitet og bærekraft.

– Vi har ønsket å være med på denne reisen fordi vi tror at datasentre kan spille en viktig rolle i det grønne skiftet og digitaliseringen, og da tenker jeg spesielt på mulighetene innen kunstig intelligens. Vi tilstreber å designe hele datasenteret for å sikre best mulig kjøling, strømforsyning og infrastruktur, forklarer han.

Fremtidens behov

Lundegaard er også opptatt av å ta hensyn til de stadig utviklende behovene innen datalagringskapasitet.

– Vi forstår viktigheten av mulighet for utvidelse, samt pålitelighet og sikkerhet i dagens digitale verden hvor kravene stadig endres. Derfor er vi dedikerte til å utvikle og iverksette løsninger som både oppfyller disse kravene og samtidig er fleksible, sier Tommy Lundegaard.

Han forteller at COWI har en satsing på kompetanse innenfor datasentre, og vil de neste tre årene utvide spesialistmiljøet med ytterligere 50 datasentereksperter.

Prosjektsjef i COWI, Terje Espeland, sier selskapet har opparbeidet god erfaring med datasentre. Det gjør at de vet hva som er de beste løsningene, for eksempel innen logistikk.

– Her må vi vurdere alt fra tankanlegget for nødstrøm som har mange generatorer med drivstoff, og beregne hvordan vi kan minimere antall lastebiler for å fylle disse generatorene. Når vi finner et best mulig design for tankanlegget bidrar det til færre lastebiler inn og ut av anlegget og er en av mange løsninger for å gjøre datasentre så grønne som mulig, sier han.

I tillegg vurderes kost–nytte for valg av størrelse på tankene. Kunden stiller krav om et visst antall timers backup–tid, og da må man beregne nøye slik at det kan spares generatorer og batteribanker.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring