Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring
Gunn Iren Kleppe
Publisert: 02.11.2020 

Anders Solaas, «spillende trener» hos Cushman

Solaas, en engasjert leder med «can do attitude» trives best med å være operativ. Han oppfordrer til å tenke stort og å utfordre oppgåtte sannheter.

Anders Solaas er CEO og partner i Cushman & Wakefield Realkapital, hvor han har vært siden oktober 2018. Dit kom han etter åtte år i Entra, senest som leder for eiendom og utleie, tidligere som direktør for kunde og marked. Før det hadde han ledende roller både innen eiendom og finans hos Hafslund. Karrieren startet innen finans som medeier i Pluss-fondene.

Solaas har økonomiutdannelse fra Tyskland og Sverige.

Vi spurte ham hvordan Cushman jobber med å påvirke til større fokus på bærekraft:

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

– Vår styrke er jo at vi er desidert de største på leietakerrådgivning. Vi er et stort selskap med internasjonal tilknytning, det er mye vi kan bidra med så folk kan tenke annerledes, svarer Solaas.

– Jeg tror det er et veldig viktig punkt at jeg har sittet på flere sider, som gårdeier, leietaker og nå på rådgiversiden. Jeg har mye større forståelse for fokus hos de ulike partene, det er veldig gunstig når jeg sitter som rådgiver, sier han.

Cushman har også lansert en egen bærekraftspesifikasjon, «CWR Bærekraft» som er fordelaktig både for leietakere og gårdeiere. Selskapet foretar også investorundersøkelser hvor de inkluderer bærekraftspørsmål. Realkapital-gruppen er dessuten Miljøfyrtårn-sertifisert.

Må tørre å si nei

Er grønne bygg attraktive?

– Ja, definitivt, understreker Solaas, og viser til at miljøvennlige bygg får høyere verdi og at store gårdeiere i Oslo sentrum nå krever ordentlig miljøstandard på sine bygg.

– Mange tenker energibruk, men bærekraft er så mye mer. Det handler også om ressurser, om ressursbruk. Det har blitt et problem for bransjen at vi ikke tenker nytt, hevder han, og viser til vanen med å rive ut og bytte alt til nytt.

Han synes heller ikke lover og regler er tilrettelagt.

– Men det skjer ting, det er en prosess i gang nå. Her må vi være hele tiden. Alle ledd i verdikjeden må bidra så man får fokus på det.

Hva skal til?

– Gårdeiere må tørre å si nei til unødig oppussing. Og man må tørre å sette i gang med grep. Hvis ikke blir man hengende etter.

Solaas ser ikke samme behov for grønne leieavtaler som før. Standardene begynner å bli såpass bra at det blir viktigere med spesifikasjoner som tar hensyn til bærekraft. Han ser imidlertid en viss risiko forbundet med regelverk fra EU når store gårdeiere bare skal kjøpe miljøbygg.

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

– Hovedtyngden av byggmassen er jo eldre bygg. Derfor er vi så opptatt av ombruk, ikke bare av å bygge nytt, understreker han.

– Vi har et meget kompetent miljø. Dette må vi være flinke til å utnytte og komme opp med bedre løsninger. Samtidig må vi ha fokus på hvordan kan vi levere best mulig produkt til våre kunder, sier han om Cushman.

– Og vi må tørre å si fra, vi må ha såpass integritet at vi kan si «dette tror vi ikke er så lurt», ellers er vi ikke gode rådgivere.

Må sette større krav til hverandre

Hvor viktig er det å sikre fleksibilitet over tid?

– Når man bygger nytt bygg nå, når bedrifter flytter inn, vil behovene ha endret seg etter fem år. Blant annet derfor er det viktig at man allerede fra begynnelsen av tenker hvordan man enklest mulig kan bygge om og bruke eksisterende elementer. Kanskje det koster litt mer i dag, men når man gjør ombygging så sparer man på det. Det bør ligge i ethvert nytt prosjekt.

Hva med lønnsomhet?

– Kanskje var det litt høyere investering før. Men det har jevnet seg ut. Jeg vil påstå at når man bygger miljøbygg nå så er det ikke dyrere.

Nå er det så mange kunder som krever det. Per i dag, enten man bygger nytt eller ved rehabilitering, da tenker du miljøbygg eller så tenker jeg at du bommer.

Hva ser du som utfordringer og muligheter fremover?

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

– Det å finne balansen mellom kortsiktig tankegang til noe som er bestandig, er en utfordring.

Og vi må begynne å se på krav, på lovgivning, vi må utfordre entreprenører, vi må tørre å si nei. Og at alle leddene setter større krav til hverandre, det er en av de største mulighetene og utfordringene i bransjen.

Og når selskaper jakter på de gode hodene, ser han bærekraft som et konkurransefortrinn.

Hva er planen i Cushman fremover?

– Vi har klare målsetninger. Vi ønsker å være det ledende meglerhuset i Norge. Når alle sier: «Vi må i alle fall spørre Cushman», da er vi der vi ønsker å være.

Har funnet sin hylle

Noen momenter fra karrieren du har lyst å dele?

– Jeg har vært veldig heldig. Jeg har fått være med på veldig mye. Jeg har vært med på prosjekter andre kanskje ikke hadde turt å tenke på en gang. Når man får det til å lykkes, ser man at alt er jo mulig.

Og foruten å være med på å sette bærekraft på dagsordenen, har Solaas også vært med på å skape økt kundefokus i bransjen.

Har det vært noen skjellsettende begivenheter underveis?

Etter lang tid i Entras konsernledelse, kjente han at han begynte å snu litt på kortene, selv om det var spennende.

– Da tenkte jeg: «Du er 55 år, skal du gjøre noe, må du gjøre det nå». Nå har jeg definitivt funnet min hylle. Jeg koser meg glugg i hjel.

Dine tanker rundt ledelse og hvordan motivere de rundt deg?

– Alle mennesker trenger å bli sett, også ledere. Det må vi aldre glemme. Det å inkludere, gi ansvar og frihet, da får du motiverte og flinke medarbeidere. Det er overraskende hvor mye som bor i mennesker. Men det er mange som ikke får slippe til. Å se dem blomstre er fantastisk.

Jeg tror ved å vise at man ser dem, å være støttende, være flink å gi ros, men også tørre å si fra hvis noe ikke er bra, da får de mulighet til å bli bedre.

Man må også tåle feil. Hvis du ikke tåler feil, vil ingen utvikle seg. Man må hjelpe hverandre til å gjøre det bedre neste gang. Da blir vi bedre som selskap.

Og jeg blir ikke bedre enn de rundt meg, slår Solaas fast.

Videre er det viktig at en som leder er til å stole på. Og som leder mener han det er viktig å slippe fasaden og gi av seg selv – og ikke tro man er hevet over andre.

Må ha impulser

Hva slags egenskaper har du nytte av i jobben?

– En av de tingene som gir meg energi, er hvordan kan vi gjøre ting bedre, mer effektivt, litt sånn rastløshet, forteller Solaas.

– Når man klarer å endre på ting og ser det blir bedre, er det jo fantastisk.

Jeg har også lært at skal du få til endringer, må du tørre å tenke nytt og utfordre disse oppgåtte sannhetene. Det er ikke alltid jeg treffer, jeg drar det kanskje litt for langt noen ganger, erkjenner han.

– Jeg blir også veldig engasjert i ting, det kan jo ha sine sider. Men det må man være. Og man kan ikke gjøre noe halvveis, man må gjøre det skikkelig.

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

Hva trives du best med i arbeidet?

– Det å være der ute i markedet, å være operativ er uten vil det jeg trives best med, understreker Solaas, som tror han hadde gått på veggen ellers.

– Jeg må vite, ta pulsen, jeg må ha impulser, det tror jeg er veldig viktig. Jeg fikk en «hederspris» nylig av en av våre kunder: «Du er ikke administrerende direktør, men spillende trener».

Og jeg liker dette med å jobbe og tenke på tvers sammen med andre, man lærer alltid noe.

Er det noe du brenner for i arbeidet utenom bærekraft?

– Det å ha kundefokus fremst i det du gjør. Å være gode rådgivere betyr at det ikke er én avdeling som jobber mot kunden, men at vi bruker den brede kompetansen vi har som selskap. Å bruke kompetanse på tvers, det er et krav for oss, å sparre og dra inn ulike elementer.

Hva er mest utfordrende i jobben?

– Jeg er opptatt av at når vi leverer, skal det være kvalitet fra A til Å, understeker han.

– Det å hele tiden passe på at vi klarer å leverer den kvaliteten vi ønsker, kan innimellom bli sent og bli mye.

Lader opp på seiltur med familien

Finner du balanse mellom jobb og fritid?

– Ja jeg gjør det, svarer Solaas.

– Men jeg er nok litt for opptatt av å se på telefonen. Det er noe med å være tilstede men ikke til stede, det er noe jeg jobber med hele tiden, innrømmer han.

– Jeg har alltid engasjert meg i mine barn. Jeg har vært trener og lagleder for mine gutter i fotball og bandy, fortsetter han.

– Jeg kan komme i dress og tar på bobledress utenpå. Når jeg kommer ut på isen – hodet kobler bort. Det er utrolig deilig.

Hvordan slapper du av og lader opp?

– I sommerferien i fire uker er vi på seiltur. Den følelsen – vi har ingen avtaler, det er ingenting du rekke, du kan gjøre akkurat det du vil. Du kan legge bort telefonen. Jeg har stått fem timer bak roret, og jeg har ikke sett på telefonen én gang.

Og i helgene, å komme seg ut av huset, å komme seg ut på seiltur sammen med familien. Da slapper jeg av og lader opp.

Solaas bor sammen med familien på Stabekk i Osloområdet, men er født og oppvokst ved sjøen i Bærum. De har to gutter og en jente på 19, 21 og 28, og en datter på 5 år pluss to barnebarn.

– Jeg ble pappa og bestefar samme år. Det må jeg også innrømme, det å få en liten datter er jo også en energiboost i seg selv.

Er det noe du vil tilføye?

– Vi må tørre å tenke stort først. Hvis man begynner med å tenke lite, så bli det ikke større. Hvis man gjorde regnestykket på Excel først, da hadde man ikke turt å begynne. Excel kommer inn i bildet etter hvert. «Gud skapte ikke verden med Excel», pleier jeg å si.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring