Publisert: 28.03.2018 

Arkitektur som respektere den unike naturen

Et nytt besøkssenter ved Nord-Europas største borgruin, Hammershus i Danmark, er nettopp blitt innviet. Senteret er tegnet av Arkitema Architects...

Et nytt besøkssenter ved Nord-Europas største borgruin, Hammershus i Danmark, er nettopp blitt innviet. Senteret er tegnet av Arkitema Architects og professor Christoffer Harlang og er plassert diskret i klippene overfor ruinen. Utfordringen for arkitektene var å respektere den unike naturen i området og skape et sted for de besøkende der det både finnes moderne fasiliteter, plass til fortellinger og direkte utsikt til hovedattraksjonen.

På den lille danske klippeøya Bornholm i Østersjøen ligger Nord-Europas største slottsruin, Hammershus. Her har et nytt besøkssenter funnet plass i klippene overfor ruinen som i flere tiår har vært et kjent turistmål i Danmark. Etter nesten fem års arbeid har de besøkende nå mulighet til å sitte på en kafé og nyte utsikten til Hammershus, landskapet rundt og havet, eller de kan gå en tur på taket og være midt i naturen. Senteret er tenkt som en diskret bygning som ikke gjør mye vesen av seg i forhold til den omkringliggende fredsskogen og øyas mest kjente turistattraksjon. Nettopp kravet om diskresjon i forhold til omgivelsene har krevd gjennomtenkt arkitektur med høy estetikk fra arkitektene.

Besøkssenteret er utformet med enkle uttrykk i høy kvalitet der blant annet lokal bornholmsk eik har en fremtredende rolle. Arkitektene lar eikeplankene og det spesialdesignede inventaret i eik spille opp mot ytter- og innervegger i rå betong i en konstruksjon som fremstår som innbydende og varm. På oversiden inngår det svevende taket naturlig i det stisystemet i landskapet, og fra terrassen foran senteret går det en bro som viderefører stiforløpet mot slottsruinen og etablerer ytterligere utsiktspunkter i landskapet.

Fakta:

Adresse: Hammershus, Bornholm
Omfang: 1 400 m²
Byggherre: Naturstyrelsen
Arkitekt: Arkitema Architects og professor Christoffer Harlang
Landskap: Arkitema Urban Design
Ingeniør: Wissenberg
Premiering: 1. premie i indbudt EU konkurrence 201

– Det har vært en utrolig spennende oppgave der vi har hatt en bundet oppgave og svært klare føringer. Vi har valgt å tegne et senter der vi har brukt eksklusive materialer som passer til stedet, men samtidig fokusert på å gjøre det innbydende og jordnært. Det skal være et sted der alle føler seg velkomne og hvor arkitekturen er til å begripe, forteller senior partner i Arkitema, Poul Schülein.

Anvendelig tak med unik utsikt

En av de tingene Arkitema og Christoffer Harlang har valgt å tegne inn i prosjektet er et tak som legger seg i forlengelse av bakkelandskapet. Dermed kan publikum ikke se besøkssenteret når de beveger seg frem mot Hammershus. Det gir to umiddelbare fordeler for gjestene: Dels tar ikke bygningen fokus fra hovedattraksjonen og dels blir taket et naturlig utsiktspunkt med god plass til å oppholde seg.

Det lette taket gjør huset åpent og gjennomlyst med gode romlige kvaliteter og lys fra begge sider. Det er utformet som en landskapelig tribune med gode sitte- og oppholdsmuligheter. En offentlig plass som gir noe tilbake til stedet ved å være til rådighet for de besøkende, og som i sin natur er tilgjengelig årets rundt.

– Med et anvendelig tak har vi valgt å legge stor vekt på landskapsopplevelsen for de besøkende, og underspille bygningens fremtoning når de ankommer. Taket blir derfor en naturlig del av det omkringliggende stisystemet fremfor et forstyrrende element i opplevelsen. Med andre ord gir vi de besøkende mulighet for en ekstra opplevelse som de ikke ville ha fått hvis de bare skulle gått direkte inn i et besøkssenter. Det har vært viktig for oss å skape et dynamisk landskapsforløp der de besøkende har mange muligheter til å oppleve naturen og den historiske ruinen, forklarer Poul Schülein.

Arkitema Architects har fungert som totalrådgiver på oppgaven som er utarbeidet i samarbeid med underrådgiverne Arkitema Landskap, professor Christoffer Harlang og Wissenberg Rådgivende Ingeniør.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring