Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring
Thor Lynneberg
Publisert: 14.05.2020 

Firedobling av Svanemerket

Interessen for miljøvennlige boliger eksploderer. Vi blir stadig flere tante Grønn der ute, mener markedsrådgiver i Svanemerket, Tormod Lien.

– Vi er alle blitt litt tante Grønn. Vi har fått flere «allierte», folk i næringen og ute på markedet som tenker som oss, og som «dulter» andre. Det er veldig viktig at byggenæringen tar til seg de krav som kommer med Svanemerket, sier Lien.

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

Og aldri har det vært flere – både barn og voksne – som «alltid vil ha grønn kjole på», slik det heter i eventyrverdenen til forfatter og illustratør Elsa Beskow.

– Siste opptelling viser en firedobling i antall svanemerkede boliger over de siste tre årene. Det er mye. Den første boligen med Svanemerke sto ferdig i 2005. Den ble bygget av Skanska, og ble reist i Sverige. Trenden var lenge at svenskene gikk foran, og fortsatt er det overlegent flest svanemerkede boliger der. Nå ser vi at dansker og nordmenn følger etter.

– Boligene vi snakker om er blokkleiligheter, og mange kataloghus. De er gjerne satt opp av profesjonelle aktører, som Skanska, Veidekke, JM, NCC og Peab. Entreprenørene har nok gjort egne undersøkelser, men våre viser at veldig mange ønsker å bo miljøriktig.

Et kvalitetsmerke for miljøbevisste

Et svanemerke er et bevis på at bygget er satt opp med tanke på minimal miljøbelastning. Kravene inkluderer et energiforbruk 10 prosent lavere enn myndighetskravet for leiligheter, og 15 prosent lavere for småhus og andre bygg. Utvikler kan heller ikke bruke trevirke eller andre råvarer som ikke er bærekraftige. Det skal heller ikke forekomme helse- og miljøskadelige stoffer, og entreprenørene må forholde seg til en lang liste over kjemikalier de ikke kan bruke. Fordelen er at forbrukere ikke trenger tenke på det.

– Ved siste opptelling var det rundt 18.000 svanemerkede boliger under bygging i Norden. Svenskene leder an med nesten 22.000 svanemerkede boliger, enten ferdig bygget eller under oppføring. Når vi er oppe i slike tall, betyr det at forbrukere faktisk har en valgmulighet på de fleste steder. Målet er å komme like langt i Norge.

Koster lite å tenke grønt

I en forbrukerundersøkelse fra våren 2019, går det frem at veldig mange er opptatt av et godt innemiljø. Folk er like opptatt av at boligen er god for seg og sine, som for miljøet i sin helhet.

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

– Dette er bra, for gjør du noe bra for din egen helse og ditt eget miljø, teller det også positivt i en større sammenheng - for miljøet. Folk sier at de er villige til å betale mer for miljøvennlige boliger, men ingenting tilsier at svanemerkede boliger kommer med en ekstra kostnad. Kjøper du en svanemerket bolig på 100 kvadratmeter til fem millioner kroner, tar vi rundt 5.000 kroner merket. Pengene bruker vi til å finansiere søknadene, samt lisensavgift.

– Det som eventuelt drar opp prisen er materialkostnader, og ekstra kostnader gitt flere kontrollsystemer på byggeplass og internt, noe som først og fremst krever flere arbeidstimer. I noen tilfeller er miljøløsninger dyrere enn alternativet, men det er så vidt vi vet ingen utbyggere som legger på en standard «miljøavgift», fordi boligen er svanemerket.

Gøy å være tante Grønn

– De som kjøper boliger nå, er mer genuint opptatt av at ting er gjort på en bærekraftig måte. Det handler ikke bare om «å ha» et Svanemerke. Forbrukere aksepterer ikke lenger «miljø-bullshit». Det har vært vanvittige mengder festtaler og tåkeprat om miljøbevissthet, i alle år. Det er det fortsatt mye av. Men nå er det blitt flere innkjøpere som krever dokumentasjon på at det de bestiller faktisk er sertifisert. Folk vil se tallene, og de vil se verifiseringer i form av miljøsertifikater.

– Vi er ikke alene om å jobbe for svanemerking lenger. Vi har fått aktører og kommuner som «dulter» andre til å stille miljøkrav også. JM krever en miljøstandard av sine leverandører. Folk krever grønne hjem. Flere banker gir ekstra gode boliglån til «grønne» prosjekter, de som følger Svanemerket eller Breeam-standarden.

– Det skjer noe. Det skjer mye. Endelig. Og det som skjer er veldig positivt. Etter å ha vært ansatt et kvart århundre er jeg litt lei av å forklare hva Svanemerket er, sånn grunnleggende. Samtidig har det aldri vært morsommere å jobbe med dette enn nå.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring