
Beverdalen og Bjartkollen borettslag på Oppsal i Oslo etterisoleres i disse dager. Resultatet blir mer energieffektive boliger og betydelig lavere energibruk. Foto: Glava
Beverdalen og Bjartkollen borettslag ligger på hver sin side av Hellerudveien på Oppsal i Oslo, med Østmarka som nærmeste nabo. Borettslagene var innflytningsklare på 1960-tallet. Nå, 60 år etter, får begge borettslagene en etterlengtet oppgradering.
Bjartkollen borettslag med 120 boenheter er ferdig etterisolert med nye vinduer og dører, forteller Jan Lindahl, som er prosjekt- og byggeleder i OBOS. Beverdalen borettslag er i gang med samme prosess, og vil først være klart i april 2024.

Beverdalen borettslag blir etterisolert med nye vinduer og dører og vil være klart i april 2024. Foto: Glava
To forskjellige byggløsninger
I Bjartkollen borettslag ble eksisterende 100 mm isolasjon byttet ut med Glava Extrem 32 125 mm isolasjon. Utenpå ble det brukt 98 mm Veggplate 31 og Glava Bastion Vindsperre under kledningen. Med det oppnås en ekstra isolerende effekt av boligene. Veggens tykkelse ble økt for å gi plass til ekstra isolasjonsevne og ekstra lufting. Hele veggen ble 20 cm tykkere.
I Beverdalen borettslag har Prosjektmester AS valgt en litt annen løsning. Der vil eksisterende isolasjon byttes ut med 100 mm ny isolasjon, for så å bruke Glava Veggplate 31 123 mm, som legges utenpå eksisterende stenderverk.
Det forenkler arbeidet for snekkeren og gir en lavere arbeidskostnad. Allikevel vil U-verdi kravet fra Enova på 0,18 tilfredsstilles med en slankere veggkonstruksjon. For begge løsningene får beboerne et bedre isolasjonssikt, som er heldekkende utenfor eksisterende bindingsverk, og som unngår alle kuldebroer.

Glava Veggpplate 31 er brukt som hovedprodukt for å etterisolere både Bjartkollen og Beverdalen borettslag. Foto: Glava
Valgte Glava Isolasjon for høyere standard og lavere strømregning
Glava Isolasjon leverer en vinn-vinn-vinn-løsning for borettslag, beboere og entreprenør, forteller Trond Larsen, prosjektrådgiver for Glava på Østlandet.
– Borettslaget kan dokumentere en løsning som er bedre enn U-verdi-kravet på 0,18, som gjør at de får støtte fra Enova, som igjen reduserer bokostnaden. På den måten reduserer beboerne energiforbruket og får lavere strømregning i retur. Entreprenøren er trygg på produktet og kan jobbe raskere med redusert montasjetid, forklarer Trond Larsen i Glava.
OBOS valgte Prosjektmester som entreprenør for begge prosjektene. Rober Grøndahl gikk tidlig i dialog med Trond Larsen, prosjektrådgiver for Glava på Østlandet for å få råd om hvordan de skulle løse Enovas energikrav, men samtidig ha en effektiv byggeprosess.
– Antall timer hver snekker bruker på hver boenhet er avgjørende. Samtidig må logistikken flyte for at det skal blir noe lønnsomhet igjen, forklarer Rober Grøndahl fra Prosjektmester.

– Er ikke leveransene der når du trenger det, stopper arbeidet fort opp. Glava har vist stor fleksibilitet, sier Rober Grøndahl fra Prosjektmester. Foto: Glava
– Vi valgte Glava Veggplate 31-løsningen, da det kun trenger utlekting rundt hver etasje, samt vinduer og dører. Det gir raskere montering enn tradisjonell kryssutlekting. Isolasjonsløsningen koster riktig nok litt mer, men det tar vi igjen på kortere montasjetid. Nå som matarialkostnaden på trelast har økt er løsningen enda mer konkurransedyktig, sier Grøndahl.
Les også: Derfor bør du tenke på energioppgradering
Planlegg leveransene
Trond Larsen fra Glava har erfaring med mange leveranser til store byggeprosjekter. Hans råd til entreprenørene er å planlegge tidlig hvor mye materialer og hvor mye tid det går med til hver boenhet.
– Legg inn bestillinger i god tid, slik at du har materialer tilgjengelig hele tiden, råder Larsen.
Rober Grøndahl fra Prosjektmester er enig. – For meg som entreprenør er timene snekkerne bruker det som avgjør om jeg klarer å levere et lønnsomt prosjekt. Er ikke leveransene der når du trenger det, stopper arbeidet fort opp. Glava har vist stor fleksibilitet. Når vår leverandør ikke har klart å levere i tide, fikk vi leveranser direkte fra fabrikken, forteller han.

Effektiv montering: – For meg som entreprenør er timene snekkerne bruker det som avgjør om jeg klarer å levere et lønnsomt prosjekt, sier Rober Grøndahl fra Prosjektmester. Foto: Glava
Enova-støtte ga lavere boutgifter
For at rehabiliteringsprosjektet skal få støtte fra Enova må taket holde en U-verdi på 0,13 og veggene 0,18 forklarer Jan Lindahl, prosjekt- og byggeleder fra OBOS.
– Det er viktig at Enova-søknaden er sendt inn og godkjent før kontrakt med entreprenør er inngått. Enova har kort behandlingstid på 14 dager, så husk å gjøre dette i riktig rekkefølge, råder Lindahl.
Bjartkollen borettslag fikk støtte fra Enova på 4,3 millioner. Det utgjør nesten 14 prosent av hele byggekostnaden.
– Enova-støtten er viktig, sier Jan Lindahl. Rehabiliteringskostnadene fordeles på beboerne, og de aller fleste borettslag må lånefinansiere slike løft. Husleien øker på kort sikt, men på lengre sikt vil strømregningen beboerne får i posten bli lavere. Vi sier som regel at slike prosjekter vil lønne seg innen 15 år, men med de høye strømprisene vi har nå vil det gå raskere, sier Lindahl.

Bjartkollen borettslag fikk støtte fra Enova på 4,3 millioner. Det utgjør nesten 14 prosent av hele byggekostnaden. Foto: Glava
Energieffektivisering avhenger av hvordan du lever
Det er svært vanskelig å kvantifisere hvor mye hver enkelt beboer vil spare i energi, fordi det avhenger så mye av hvor kald vinteren er og hvordan du lever.
Hver beboers strømregning vil variere i forhold til hvor mye du bruker vaskemaskinen, dusjer og hvor mye du er hjemme.
– Vi pleier å si at du kan forvente mellom 30–40 prosent spart energi i året, forklarer Jan Lindahl fra OBOS.

– Vi pleier å si at du kan forvente mellom 30-40 prosent spart energi i året, forklarer Jan Lindahl fra OBOS. Foto: Glava
Lunere hus, mindre støy og lavere strømregning
Beboer Bo Nyborg medgår at det er krevende å bo i et oppussingsprosjekt når stillasene står foran vinduet og det er mye rot på fellesområdene. Men selve jobben inne i huset gikk unna på et par dager.
– Fordelen oppveier helt klart ulempene! Min bolig ble etterisolert på vinteren og jeg merket det med en gang de la ny isolasjon. Huset holder mer på varmen. Jeg er også svært fornøyd med at vi fikk nye vinduer, som er med på å dempe lyden fra veien. Nå trives til og med hundene foran de store stuevinduene, for der har det blitt lunt, sier Nyborg.
Esther Mørk er styremedlem i Bjartkollen borettslag og er kjempefornøyd med resultatet av flere års planlegging og bygging.

– Bokvaliteten vi har fått er mye bedre. De gamle vinduene var så kalde at det var som å stikke hånden inn i en fryseboks når du tok på dem. Nå trekker det ikke lenger og varmelekkasjene er fjernet. Det merkes på strømregningen. Soverommet mot nordveggen er lunere, mens barnerommet på sydenden av huset har blitt svalere på sommeren. Med lydisolerte ventilasjonsluker er det som om jeg har fått nye rom forteller, Mørk. Foto: Glava
Les også: Enklere isolering av fasade med Glava Pluss System
Råd til borettslag som ønsker å energioppgradere
– Det beste rådet jeg kan gi er å planlegge godt, vit at det tar tid. Det er også viktig med en forståelse av at det alltid kan oppstå kostnadspåslag, for eksempel ved råte i veggene. Husk også på at dersom du gir beboere mange valgmuligheter har det også en kostand. Dersom borettslaget ikke har noen buffer utover det som går til kontrakten er det vanskelig å finne handlingsrom for å løse det uforutsette. Da blir det et tungt prosjekt for begge parter, forteller Rober Grøndahl fra Prosjektmester.
– Søk tidlig om støtte fra Enova, kommunen eller Husbanken og velg løsninger som gir dokumenterte energigevinst når du velger å rehabilitere, avslutter Jan Lindahl, prosjekt- og byggeleder i OBOS.
Om Beverdalen borettslag
Beverdalen borettslag består av 102 boenheter fordelt på firemannsboliger og rekkehus. Her blir det etterisolert med 22,5 cm isolasjon i vegger og omtekking av tak med 30 cm isolasjon, samt isolering av loft og bytte av vinduer og dører. Arbeidet utføres av Prosjektmester AS og OBOS Prosjekt, og er antatt ferdigstilt i april 2024.
Om Bjartkollen borettslag
Bjartkollen borettslag består av 120 boenheter fordelt på firemannsboliger og rekkehus. Her ble det skiftet kledning, etterisolert vegger og byttet vinduer og dører. Arbeidet ble utført av Prosjektmester AS og OBOS Prosjekt, og ble ferdigstilt i februar 2022.