Publisert: 22.05.2023 
Annonsørinnhold fra

BIM-objekter skaper etterspørsel og salg for produsenter på tvers av bransjer 

Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) revolusjonerer byggebransjen, og ulike sektorer drar nytte av fordelene det gir. En viktig del av denne transformasjonen er BIM-objekter, som representerer digitale versjoner av fysiske byggematerialer og objekter. Produsenter av ulike typer produkter, inkludert vinduer, dører, møbler, gulv, belysningsarmaturer, HVAC-systemer, sanitærutstyr og andre byggematerialer, bør forstå betydningen av BIM-objekter for å drive etterspørsel og salg. 

Denne artikkelen vil gi en oversikt over hva BIM-objekter er, hvorfor de er viktige, og hvordan de kan øke etterspørselen og salget. Den vil også vise tre bruksområder som illustrerer hvordan BIM-objekter får konsekvenser for etterspørsel og salg. 

 

Hva er BIM-objekter?  

BIM-objekter er virtuelle representasjoner av produkter og materialer som brukes i bygg og interiørdesign. Disse digitale modellene er laget med 3D-geometri, tekniske data og annen produktinformasjon, noe som gjør at de oppfører seg som sine virkelige motparter i det bygde miljøet. Inkluderingen av produktdata gjør det mulig for arkitekter, interiørarkitekter, ingeniører og andre interessenter å ta informerte beslutninger gjennom design- og byggeprosessen. 

Hvorfor er BIM-objekter viktige?  

BIM-objekter spiller en avgjørende rolle i design- og byggeprosessen, da de muliggjør sanntidssimulering og evaluering av et byggs ytelse. Produsenter som tilbyr produktene sine som BIM-objekter, øker sjansene for at produktene deres blir integrert i design- og byggeprosessen. Dette fører igjen til salg og økt synlighet i markedet. 

 

BIM-objekter: Standard versus smarte  

En viktig forskjell å forstå med BIM-objekter er forskjellen mellom standard BIM-objekter og smarte BIM-objekter. Standard BIM-objekter representerer grunnleggende digitale versjoner av fysiske byggprodukter og elementer, med essensiell geometri og tekniske data. Selv om disse objektene er nyttige for visualiseringsformål og gir en grunnleggende forståelse av produktet, mangler de de avanserte evnene og fleksibiliteten til smarte BIM-objekter.  

Smarte BIM-objekter er avanserte digitale representasjoner som besitter parametriske egenskaper, noe som gjør dem mer tilpasningsdyktige og responsive til endringer i designprosessen. Disse objektene kan automatisk justere størrelse, form og andre egenskaper basert på forhåndsdefinerte regler, noe som gjør dem mer allsidige og kompatible med et bredere spekter av prosjektkrav. I tillegg inneholder smarte BIM-objekter ofte ytelsesdata og spesifikasjoner som kan samhandle med andre elementer i BIM-modellen, og gi en mer omfattende forståelse av hvordan objektet vil fungere i den store sammenhengen. 

Ved å utvikle smarte BIM-objekter kan produsenter låse opp en rekke fordeler som gjør produktene deres mer attraktive i markedet. Disse fordelene inkluderer optimalisering av produksjonsprosesser, tidsbesparelser, forbedret nøyaktighet og sømløs integrasjon med forsyningskjede- og CRM-systemer. Som et resultat opplever selskaper som bruker smarte BIM-objekter økt driftseffektivitet og kundeopplevelse, og styrker til slutt sin markedsposisjon. 

 

 

Tre bruksområder: Vinduer, kontormøbler og gulv. BIM-objekter i aksjon 

 

Bruksområde 1: Energibesparende vinduer i et kommersielt byggeprosjekt  

Et kommersielt byggeprosjekt krever energibesparende vinduer. En vindusprodusent som har utviklet nøyaktige og detaljerte BIM-objekter for produktene sine, har en konkurransefordel i denne situasjonen. Prosjektteamet, inkludert arkitekter, interiørarkitekter og ingeniører, kan enkelt finne BIM-objektet som representerer det ønskede vinduet, komplett med nødvendig teknisk data og ytelsesegenskaper. De kan deretter integrere vinduet i designet sitt, og simulere dets innvirkning på bygningens samlede energiytelse. Produsentens BIM-objekt viser ikke bare produktet deres, men gjør det også enklere for prosjektteamet å evaluere egnetheten for prosjektet. 

Bruksområde 2: Kontormøbler i en kontorrenovering  

Et renoveringsprosjekt krever at interiørarkitekten skaper et moderne og funksjonelt arbeidsområde. Prosjektet trenger et utvalg kontormøbler, for eksempel skrivebord, stoler og skap, som samsvarer med estetiske og ergonomiske krav i rommet. En møbelprodusent som tilbyr høykvalitets BIM-objekter for produktene sine skiller seg ut i dette scenariet. Interiørarkitekten kan bla gjennom de tilgjengelige BIM-objektene, og enkelt visualisere hvordan ulike møbler passer inn i kontordesignet. De kan også vurdere møblenes kompatibilitet med den generelle utformingen og andre elementer i rommet, som belysning og ventilasjon. BIM-objektene gjør det mulig for interiørarkitekten å trygt spesifisere møblene som oppfyller prosjektets krav og sømløst integreres med designet. 

 

Bruksområde 3: Gulvmaterialer i et stort boligutviklingsprosjekt  

Et stort boligutviklingsprosjekt krever forskjellige typer gulvmaterialer, som parkett, laminat og teppe, for ulike områder i boligene. En gulvprodusent som gir detaljerte og nøyaktige BIM-objekter av sitt produktsortiment kan ha en betydelig innvirkning i denne situasjonen. Arkitekten som er ansvarlig for å designe boligene, kan enkelt få tilgang til og vurdere de forskjellige alternativene ved hjelp av BIM-objektene. Ved å inkludere BIM-objektene i designet sitt, kan arkitekten vurdere den visuelle appellen, holdbarheten og vedlikeholdskravene til hver gulvtype. De kan også sikre at de valgte gulvmaterialene oppfyller prosjektets bærekraftsmål og budsjettsbegrensninger. 

 

For produsenter av byggematerialer og produkter, er BIM-objekter et nøkkelverktøy for å stimulere etterspørsel og øke salget. Gjennom å skape førsteklasses smarte BIM-objekter og sørge for at de er lett tilgjengelige og brukervennlige, kan produsenter tiltrekke seg nye kunder og øke inntektene. 

Utvikling av BIM-objekter er en effektiv strategi for å holde seg et skritt foran konkurrentene og sikre varig suksess i bransjen. 

Email
Kopier link
Del med
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring