NTI
Publisert
07.okt.2021

Bikkja i bygget til Bygg Reis Deg

Spot er en av høstens store snakkiser i byggenæringen. Store entreprenører er fulle av lovord.

 

Den tekniske utviklingen går raskt, og de fleste store byggeprosjekter lener seg nå på BIM-modeller og digitale tvillinger.

– I Norge er vi langt fremme med å teste ut ny teknologi for å bygge raskere, sikrere og med høyere kvalitet. Derfor er vi også en av de landene der Spot får stor utbredelse, sier Halvor Jensen i NTI.

Selskapet han leder tar nå Spot til det norske byggemarkedet. Bikkja er bedre kjent som den hyppig avbildede gule roboten til Boston Dynamics. Med påmontert 3D laserskanner kan den patruljere byggeplasser døgnet rundt, eller sendes inn i usikre miljø som gruver og tuneller.

Endrer forventninger til hva som er mulig

Nylig ble Spot vist frem på en rivningstomt i Oslo. Der klatret roboten rundt gjennom steiner og grus på en måte og i en form som høstet lovord fra representanter fra mange av de største entreprenørene i Norge.

– Dette er en av mange nyvinninger som vil endre våre forventninger til hva som er mulig. Roboter tar over manuelle oppgaver, og vi mennesker får mer spennende og mer trygge arbeidsdager, sier administrerende direktør i NTI, Halvor Jensen.

Spot bidrar til at prosjektledere og BIM-koordinatorer får sanntidsoversikt på tilstanden på byggeplass, og dermed detaljkontroll på fremdriften i prosjektene.

Kan gjøre det mennesker ikke kan

Jensen trekker frem fem umiddelbare fordeler som Spot gir for entreprenør:

  • Autonome inspeksjoner: Fordi robothunden selv beveger seg rundt på området vil det ikke være behov for å bruke mennesker til å utføre rutineinspeksjoner på byggeplass, eller i særlig utsatte områder. Inspeksjonene kan også utføres på tider av døgnet uten byggeaktivitet.
  • HMS-gevinster er trukket frem som en av de viktigste gevinstene blant entreprenører som har blitt presentert mulighetene med «bikkja i bygget».
  • Frigjør tid for menneskene: Ved at datainnsamlingen håndteres av roboten kan mennesker heller fokusere på mer verdiøkende oppgaver.
  • Bedre beslutninger: Fordi BIM-modellen oppdateres fortløpende gjennom presis og nøyaktig datainnsamling kan alle interessenter i byggeprosjektet få bedre informasjon om fremdriften. I tillegg vil bedre datainnsamling gi bedre forutsetninger til å ta bedre beslutninger i alle ledd gjennom hele byggeprosjektet.
  • En utprøvd løsning: Flere prosjekter i Norge og Norden melder om svært spennende erfaringer, i likhet med mange ulike typer prosjekter over hele verden. Et Google-søk vil raskt overbevise skeptikere.

 

Mange vil erkjenne at «dette skulle vi gjort før» når de opplever fordelene med at bikkja sanker inn informasjon fra byggeplass, anleggsområder, tuneller og gruver og gjør den tilgjengelig i skyen, sier Jensen som gleder seg til årets største arrangement for næringen.

NTI viser frem spot på Bygg reis deg i oktober, i Hall A på plass A1-27.

 

Dette er Spot

Spot er Boston Dynamics sin robot som ser ut som- og beveger seg som en mekanisk hund. Sammen med 3D laserskannere gir roboten kostnadsbesparelser, kvalitetsforbedringer, skjerpet sikkerhet for personell, og mer effektiv fremdrift på byggeplass. Spot kommer til nærmest over alt på byggeplass for å kunne utføre raske og presise skanninger av alle objekter og bygningsdeler, og forserer uanstrengt alle hindringer som trapper, objekt og sågar mennesker.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring